Izvor: Sputnik Srbija
02.06.2022 u 13:37
0

SNAŽNE REČI PATRIJARHA PORFIRIJA: Niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo!

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je danas da brinemo za nesporazume u svetu, za događaje u kojima nismo učestvovali i možda ne zavise od nas, a međusobno smo isključivi, ispunjeni neretko, kako je istakao, mržnjom, prenosi Politika.

„Znamo svi da ne možemo odoleti ponekad i osuđivanju, ogovaranju i isključivosti. Ali zato postoji tajna praštanja i tajna pokajanja“, rekao je patrijarh Porfitije, na liturgiji u crkve Vaznesenje Gospodnje, povodom slave grada Beograda Spasovdana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

SRAMNO: Srbima u Prištini zabranjeno prisustvovanje i služenje liturgije povodom Spasovdana!

On je naglasio i da crkva ne postoji da bi sačuvala nešto što je prolazno.

„U istoriji je sve promenljivo i relativno, neki stariji među nama nisu promenili svoju adresu od kad su se rodili do danas, a promenili su ko zna koliko naziva država. Ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Bog večan“, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je poručio da „niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo„.

„To nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan jer smo se opredelili za Hrista, to Beograd ovim pokazuje. Ne treba nama da neko kaže koje su naše vrednosti“, rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je ukazao da prestoni grad Srba slavi slavu Vaznesenja Gospodnjeg, a tu istu slavu danas slave i Žiča, i Dečani, i Pećka patrijaršija, Mileševa, i mnogi drugi hramovi i u Beogradu i širom sveta.

“Činjenica da jedan grad ima slavu. Činjenica da je ta slava događaj vezan za Hristov život i za naše spasenje jeste najjasniji pokazatelj da smo Hristovi i da je sistem jevanđeljskih vrednosti ono na čemu počiva naš život danas. Taj sistem vrednosti nas je uobličio ljubavlju, trudom, molitvama, naporima i pokroviteljstvom Svetog Save i svih svetih našeg roda”, rekao je patrijarh Porfirije.

Prema patrijarhovim rečima, taj sistem je oblikovao Srbe kao narod kojem niko ne može reći „uzmite ovaj sistem vrednosti da biste bili bilo tradicionalni ili pak moderni, savremeni“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter