Izvor:
02.09.2017 u 12:48
0

SOLARNI ZID: Tramp gradi betonsku barijeru ka Meksiku!

Kao izvođači radova za prototip zida su odabrane četiri građevinske firme iz isto toliko saveznih država SAD – Alabame, Arizone, Teksasa i Misisipija. Svaki prototip zida, za koji je izdvojeno između 400 i 500 miliona dolara, počeće da se gradi narednih nedelja u San Dijegu, a za testiranje, i izbor najboljeg, predviđeno je do dva meseca.

Reč je o izgradnji impozantne betonske građevine devet metara visoke i isto toliko široke. Dužina se meri stotinama kilometara. Bela kuća procenjuje da će gradnja zida koštati od osam do 12 milijardi dolara. Pojedine procene, međutim, idu i do 21 milijardu dolara.

Jedan betonski bedem gledao bi, prema projektu, ka američkoj teritoriji, a drugi, isti takav, ka Meksiku. Između te dve betonske barijere predviđeno je oko 450 metara široka, elektronski nadgledana, zona u kojoj bi agenti osmatrali svakog ko bi se osmelio da pređe taj gigantski bedem.

Test prototipa zida će, objašnjavaju medijima zvaničnici, pratiti estetski izgled građevine, ali i toliko koliko je bedem prohodan, a koliko odoleva pokušajima "proboja", kao i kako je obezbeđen od "preskakača".

Tramp ima ambicije da zid "oplemeni" i solarnim panelima za stvaranje energije. I dok predsednik govori o "solarnom zidu", koji će tako sam sebe otplaćivati, pa će, kako kaže, Meksiko mnogo manje plaćati za gradnju, aktivisti u SAD su nezadovoljni i protive se u celini ovakvoj meri zaštite od "nevaljalih" Meksikanaca.

izvor/vecernjenovosti

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter