Izvor:
11.11.2019 u 17:34
0

SRBI SE GUŠE VAZDUŠNOM MIKROPRAŠINOM: U OVOM GRADU se NE VIDI prst pred okom od ZAGAĐENJA! (FOTO)

Vrednosti PM 10 čestica, okom nevidljive mikroprašine koja se taloži u najdubljim delovima pluća i posebno je štetna za decu, trudnice i starije osobe, u utorak uveče u Nišu su dostigle 175 mikrograma po metru kubnom što je ovaj grad dovelo na prvo mesto liste najzagađenijih gradova u Srbiji po ovom parametru.

Izmerena vrednost bila je veća je za oko 3,5 puta do maksimalno dozvoljene, a i prosečne količine ovih čestica na oba merna mesta u Nišu tokom 24 časa (kod OŠ "Sveti Sava" i kod Instituta za javno zdravlje) pokazale su duplo veće prisustvo od maksimalih vrednosti – 102 i 92,5 mikrograma po kubiku vazduha.

– Ovako je u Nišu trenutno. Grad se bukvalno ne vidi.– napisala je jedna Nišlijka na svom Twitteru uz priložensu sliku.

Iako je danas oko podneva koncentracija PM 10 čestica drastično opala, i iznosila je svega 21,84 mikrograma, merenja su ponovo ukazala na višegodišnji problem koji ima grad na Nišavi, pogotovo u toku grejne sezone.

– Krenula je grejna sezona. Krivac za tako velike vrednosti su isključivo kotlarnice na mazut i ugalj, pogotovo ako nemaju dobro sagorevanje, u kombinaciji sa atmosferskim prilikama – objašnjava sekretar gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Krstić.

Izvor: Blic
Foto: @JelMilosevic/ Twitter/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter