Izvor:
03.06.2018 u 18:14
0

STANOVNICI MALEZIJE ZALJUBLJENI I PONOSNI NA SVOJU ZEMLJU: Dobrovoljno dele svoj novac sa vladom kako bi smanjili državni dug!

Stanovnici Malezije odlučili su da vlastitim novcem, preko kampanje javnog skupljanja novca, prikupe sredstva za smanjenje državnog duga, koji trenutno iznosi oko 80 odsto BDP-a.

Kampanju je pokrenuo jedan 27-godišnjak koji je rekao da je "jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju", dok je kampanja privukla pažnju i interes čitave zemlje i rukovodstva.

– Građani dobrovoljno dele svoj novac sa vladom kako bi nam pomogli da rešimo ovaj teški teret – rekao je ministar finansija Malezije Lim Guan Eng, dodajuće da je ovakav način skupljanja novca "simpatičan i transparentan".

U prvom danu kampanje prikupljeno je 1,8 miliona dolara, međutim, ekonomski stručnjaci nisu oduševljeni ovakvim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovine domaćih proizvoda.

Na društvenim merežama oglasili su se i građani drugih država, koji već spekulišu kada će se i u njihovim zemljama pokušati ovakva kampanja. Nakon prve promene vlasti u Maleziji još od 1957. godine 10. maja ove godine, novi premijer Mahatir Muhamed je obećao da će se na sve načine boriti da smanji dug, naglasivši da se nada da će jedan deo duga od oko 700 miliona dolara, biti vraćen kada krenu optužbe protiv bivšeg premijera Nadžiba Razaka.

Građani Južne Koreje su kasnih 90-ih godina stajali u redovima kako bi donirali burme i druge dragocene predmete i na taj način pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vreme finansijske krize u Aziji.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter