Izvor:
09.09.2017 u 15:07
0

Stoltenberg: Svet danas opasnije mesto zbog mnoštva izazov!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da je svet danas opasnije mesto nego u poslednjih 30 godina zbog velikog broja pretnji i izazova.

"Svet je nepredvidljiviji i teže je, pošto istovremeno postoji tako mnogo izazova. Imamo povećanje količine oružja za masovno uništenje u Severnoj Koreji, teroriste, nestabilnost, i imamo agresivniju Rusiju", rekao je Stoltenberg u ekskluzivnom intervjuu za britanski "Gardijan" tokom posete vojnoj bazi Tapa u Estoniji, koja je oko 120 kilometara udaljena od granice sa Rusijom.

Na pitanje da li podržava ratobornu retoriku američkog predsednika Donalda Trampa upućenu Pjongjangu, Stoltenberg je rekao:

"Ako bih počeo da spekulišem o mogućim vojnim opcijama, samo bih doprineo neizvesnosti i težini situacije, a mislim da je moj zadatak da ne doprinosim tome. Podržaću napore za pronalaženje političkog rešenja kroz pregovore. Važno je da razmislimo kako možemo da stvorimo situaciju u kojoj možemo da nađemo političko rešenje za tu krizu".

Dodao je da u potpunosti "razume i podržava vojnu poruku Južne Koreje i donekle Japana, pošto oni imaju pravo da se brane".

"Oni imaju pravo da odgovore kada vide te veoma agresivne akcije. Takode podržavam prisustvo američkih vojnika u Koreji", izjavio je generalni sekretar NATO.

On je govorio samo nekoliko dana uoči velike vojne vežbe Rusije, koja će, kako navodi britanski list, okupiti 100.000 vojnika, i u uslovima povišenih tenzija na Korejskom poluostrvu zbog nuklearne krize.

Vojnici Rusije i Belorusije će u četvrtak početi šestodnevnu vojnu vežbu, koja bi trebalo da bude najveća vojna vežba Moskve od kraja Hladnog rata.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter