Izvor: Kurir.rs
27.12.2023 u 21:10
0

STRANCI BEŽE IZ „OBEĆANE ZEMLJE“ REGIONA: Ovo je surovi razlog

„Stranci su prvi povukli ručnu kad je u pitanju domaće tržište nekretnina“, piše hrvatski portal Poslovni dnevnik.

NEMA STABILIZACIJE VREMENA: Hrvatska je u debelom minusima, stiže sneg i obilna kiša

Prema podacima Poreske uprave, do sredine decembra 2023. stranci su kupili čak 25% manje nekretnina u Hrvatskoj nego 2022. godine.

Lani se 9.515 stranaca odlučilo za nekretninsku investiciju u Hrvatskoj, dok se ove godine broj stranih kupaca spustio ispod 7.400… Uglavnom su to kuće i apartmani uz more koje novim vlasnicima služe za odmor, ali često i za najam, te donose dodatnu zaradu.

Strani kupci nekretnina u Hrvatskoj najčešće dolaze iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Slovačke, a za mnoge je ulaganje u našem komšiluku dobra investicija, jer nudi solidnu zaradu na razlici cene, ako se odluče za dalju preprodaju.

Dodatno, kupljena nekretnina im omogućava i tekući priliv kapitala, ako se odluče za iznajmljivanje.

Oprez stranih kupaca je, međutim, proistekao iz ekonomske situacije u matičnim zemljama, a tek je onda posledica rasta cena nekretnina u Hrvatskoj, dodaje se u tekstu.

Inače, od 2015. do danas cene nekretnina su se udvostručile u mnogim delovima Hrvatske.

Prosečne cene novih stanova, prodatih u Zagrebu u prvom delu 2023, preskočile su 2.600 evra po kvadratu, a slične cene se nalaze i duž jadranske obale, ako ne i veće.

Ipak, kvadrat na Kvarneru, u Istri, Dalmaciji ili Zagrebu – i dalje je jeftiniji nego u mnogim zapadnoevropskim gradovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter