Izvor:
15.10.2017 u 16:52
0

U TOKU SU ODLUČUJUĆI IZBORI U AUSTRIJI: O budućem političkom kursu odlučuje 6,4 miliona građana! (foto)

U Austriji su jutros počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučivati o budućem političkom kursu zemlje. Građani na parlamentarnim izborima biraju stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (fPO).

11.20 – ŠVARCENEGER PODRŽAO KURCA

Poznati holivudski glumac poreklom iz Austrije, Arnold Švarceneger, javno je podržao Narodnu partiju Austrije (OVP) i njenog lidera Sebastijana Kurca na današnjim parlamentarnim izborima. "Terminator", kako ga nazivaju po jednoj od njegovih najznačajnijih uloga, podršku Kurcu dao je preko video poruke, koju je uputio Hermanu Šicenhoferu povodom njegovog 70-og rođendana.

U toj poruci on je poželeo da OVP i Kurc pobede na današnjim izborima.

– Nadam se da će sve dobro proći za OVP. Puno seće Kurcu, mnogo uspeha – naglasio je on.

Tanjug

10. 30 – LUNAČEK: DA NE DOĐE DO KOALICIJE SA FPO

Nosilac liste stranke Zelenih Ulrike Lunaček izrazila je danas, nakon što je glasala na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, nadu da neće doći do ulaska Slobodarske partije (FPO) u novu austrijsku vladu, jer bi to bilo problematično za zemlju, koja bi bila dovedena u tešku međunarodnu poziciju.

10.01 – U NOVOJ VLADI AUSTRIJE MORAJU BITI NOVE SNAGE

U novoj vladi Austrije treba da bude više novih snaga, poželeo je danas šef Neos-a Matijas Štrolc, koji je prvi od lidera parlamentarnih stranaka jutros glasao u Beču. On je, nakon što je glasao u 9.40 sati, novinarima kazao da je Neos spreman, ako se za to ukaže potreba, preuzme odgovornost, odnosno pregovara o ulasku u vladu.

Štrolc, čijoj stranci se prognozira svakako prelazak cenzusa od četiri odsto, veruje da bi njegova stranka mogla ići ka dvocifrenom rezultatu.

– Uveren sam da ćemo iz ovih izbora izaći snažniji. Verujem da ćemo se kretati ka dvocifrenom rezultatu, iako možda ne uspemo da do njega dođemo – objasnio je on.

Izrazio je uverenje da će nakon današnjih izbora biti izneđenja.

Neos, kako je naglasio, spreman je da uđe u vladu, jer su strukture problem u Austriji.

– Dokazali smo da smo odlučni i spremni da budemo snažan glas u opoziciji. To ćemo i ostati, ali ako postoji potreba pregovaraćemo i o ulasku u vladu. Ako ne uspeju tri opcije – crveno-crna, crveno-plava ili crno-plava, za koje smatram da su sve loše, mi smo spremni da preuzmemo ozbiljnu ulogu, na osnovu poverenja koje dobijemo od građana – istakao je on.

Štrolc je naglasio da bi progresivna tročlana vlada bila pravi put, dodajući da je neophodno imati više novih snaga.

Inače, u Austriji nisu do sada bile vlade sastavljene od koalicije tri stranaka, što se ovde smatra veoma teško održivim.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter