Izvor:
01.06.2019 u 14:56
0

ULAGANJE U RANI RAZVOJ DECE: Studije pokazale da mnoga deca imaju negativna iskustva iz detinjstva!

Pokrajinski zaštitnik građana založio se danas za ulaganje u rani razvoj dece i obezbeđivanje podške roditeljima i porodicama za kvalitetno, podsticajno roditeljstvo i brigu o celovitom razvoju deteta, jer studije pokazuju da mnoga deca imaju negativna iskustva iz detinjstva.

Prava deteta temelj su celovitog razvoja i psihičkog i fizičkog zdravlja deteta, a time i dobrobiti celokupne društvene zajednice, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana i dodaje da se ove godine obeležava tri dencenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

Prema studiji o negativnim iskustvima u detinjstvu u Srbiji, realizovanoj u saradnji UNICEF-a i dva instituta – za psihologiju i mentalno zdravlje, od 100 odraslih, sedamdesetak ih je u detinjstvu bilo izloženo nekom od negativnih uticaja, kao što su sirmaštvo, stres, zanemarivanje.

– Oko 40 odsto ispitanih imalo je četiri pa i više negativnih iskustava, a 38 odsto ih je u detinjstvu iskusilo nasilje – navodi se u saopštejnu pokrajinskog ombudsmana koji se pridružio Kampanji "Pozitivno roditeljstvo – dar za ceo život" kojom UNICEF sa partnerima obelžava jun kao mesec podrške podsticajnom roditeljstvu i pozitivnim roditeljskim praksama.

Ombudsman uozorava da negativni uticaj na izgradnju mozga i dugoročne negativne posledice po psiho-fizičko zdravlje deteta, nastaju usled izostanka kvalitetne interakcije roditelja i deteta i izloženosti deteta toksičnim stresnim situacijama – zanemarivanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, nasilju u porodici, siromaštvu.

Brojni su činioci koji mogu narušiti odnos između deteta i roditelja/staratelja: finansijski problemi, nedostatak socijalnih kontakata i veza, hronični zdravstveni problemi i slično.

Pokrajinski zaštitnik građana – poziva državne institucija da preduzimaju mere koje proističu iz Konvencije o pravima deteta, počev od normativnih, strateških, administrativnih, do onih konkretnih namenjenih određenim grupama dece i svakom detetu, roditelju i porodici ponaosob.

Pozivamo i sve roditelke, staratelje, one koji rade sa decom i za decu da prate dešavanja u okviru Kampanje i uzmu učešće u aktivnostima Novosadske mrže za decu.

Izvor:Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter