Izvor:
21.02.2019 u 06:23
0

UNSECO: Danas je međunarodni dan materneg jezika!

Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar, redovno obeležavaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam, a cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Pokrajinski zaštitnik građana podseća da je pravo na upotrebu maternjeg jezika jedno od osnovnih ljudskih prava, a maternji jezik deo kulturnog identiteta naroda, te tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja.

Jezik je najmoćnije sredstvo komunikacije, služi međusobnom sporazumevanju i dijalogu, napominju u saopštenju iz kancelarije Zaštitnika.

Kako kažu, ovaj dan je od posebnog značaja, jer jezik predstavlja značajan element nacionalnog identiteta, koji valja negovati i brižno čuvati.

– Jezička šarolikost je jedna od važnih odlika Vojvodine, čega smo svedoci u porodičnom okruženju, među prijateljima, na radnom mestu, na ulici. Zato ne samo danas, već svakog dana treba da prkosimo vavilonskoj jezičkoj zbrci i ne dozvolimo da nas ta raznolikost udaljava, nego da nas motiviše na zbližavanje i bolje upoznavanje – navodi se u saopštenju.

Pokrajinski zaštitnik građana se u svom svakodnevnom radu bori za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i protiv diskriminacije svake vrste, pa tako i protiv diskriminacije ljudi na osnovu jezičke pripadnosti, kažu u njegovoj kancelariji, te dodaju da očuvanje maternjeg jezika služi očuvanju vlastitog identiteta.

– Zato je važna i njena javna i službena upotreba, kao i u oblasti obrazovanja i u javnom informisanju, gde je posebno bitna dosledna primena propisa koji garantuju pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika – poruka je pokrajinskog zaštitnika građana.

Izvor: Tanjug
Foto: blossombooks.nl

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter