Izvor:
27.06.2019 u 19:33
0

VLADIMIR PUTIN: Odluka SAD-a da se povuku iz Sporazuma stavila je svet u rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju!“

Vladimir Putin je u intervjuu izjavio da bi upotreba nuklearnog oružja imala „globalne tragične posledice“ za svaku osobu na planeti.

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane 2002. godine i napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa početkom ove godine stavila je svet u rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju – izjavio je Putin.

Sada je program fokusiran na Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. Nadam se da ću moći da razgovaram o tome sa Donaldom (Trampom) ukoliko se sastanemo u Osaki – rekao je ruski lider.

On je izrazio zabrinutost zbog pretnje obnavljanja trke u nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Hladni rat je bio loša stvar, ali makar su postojala neka pravila kojih su se svi učesnici u međunarodnoj komunikaciji više ili manje pridržavali ili su pokušavali da se drže. Sada se čini da uopšte nema pravila. I u tom smislu svet je postao fragmentiraniji i manje predvidljiv, što je najbitnije i najtužnije – naglasio je Putin uoči samita G20 u Osaki.

Početkom ove godine, nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je potpisan 1987. godine i koji je prvenstveno bio usmeren na smanjenje rizika od nuklearnog rata u Evropi, Moskva je izrazila zabrinutost da bi Vašington mogao da dozvoli da Sporazum istekne 2021. godine bez obnavljanja.

Rekli smo da smo spremni da održimo razgovore i da produžimo taj sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali nismo videli nikakvu relevantnu inicijativu od naših američkih partnera. Oni ćute, a ugovor ističe 2021. godine. Ukoliko sada ne počnemo pregovore, sve će biti gotovo, jer ne bi bilo vremena čak ni za formalnosti – istakao je Putin.

Prema Putinovim rečima, iako je američki predsednik Tramp izrazio interesovanje za ograničavanje oružja tokom njihovog poslednjeg razgovora, američka strana još „ne čini praktične korake“ u tom pravcu.

„Dakle, ako taj sporazum prestane da postoji, onda u svetu neće biti nikakvog sredstva za odvraćanje trke u naoružanju. I to je loše“, rekao je ruski lider.

Izvor: B92
Foto: Twitter/Hollywood Reporter‏Verified account

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter