Izvor: RTS
16.01.2024 u 18:44
0

„2024. BIĆE KLJUČNA ZA ZEMLJE KANDIDATE“: Ova država EU će nam pomoći

Belgija će tokom predsedavanja Savetom EU podržati zemlje kandidate u njihovim težnjama da se pridruže Evropskoj uniji, izjavio je belgijski premijer Aleksandar de Kro.

Aleksandar de Kro, na predstavljanju programa aktivnosti belgijskog predsedavanja pred Evropskim parlamentom, rekao je da Evropa mora da preuzme odgovornosti u odnosu na svoje susedstvo – Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Apelovao je, istovremeno, na EU da ne bude neaktivna dok čeka da primi nove članice.

– Dok čekamo da primimo nove članove, nemojmo biti neaktivni. Dok se države kandidati pripremaju za pristupanje EU, ne možemo ostati skršenih ruku. Moramo da podržimo zemlje kandidate da se pridruže evropskoj porodici – poručio je De Kro.

SRBIMA SVE TEŽE: Vučević optužio Prištinu šta radi na KiM

Prema njegovim rečima, još važnije je da EU odigra svoju ulogu u tome da bi poboljšala manevarski prostor Evrope kada pređe sa porodice od 27 članica na porodicu od više od 30 članica.

– To je zadatak velikih razmera – naveo je De Kro i dodao da zbog toga Belgija, kao predsedavajuća, želi da definiše mapu puta i područja delovanja.

Kao primer naveo je finansiranje EU, buduće političke prioritete koje treba rešavati na evropskom nivou, osnaživanje evropskog demokratskog društva i bolju integraciju vladavine prava u EU kako bi se osiguralo da se kriterijumi iz Kopenhagena primenjuju ne samo prilikom ulaska zemalja u EU, nego kao stalna obaveza.

Istakao je i da bi EU želela da zemlje kandidati za pristupanje EU budu uključene u dijalog o vladavini prava.

„Ključna 2024“

De Kro je rekao i da će 2024. godina biti ključna, kao i da su „veliki ulozi za Evropu i Zapad“.

– To je godina u kojoj će naša demokratska društva i slobode biti stavljeni pred iskušenje. Ne samo zbog izbora za Evropski parlament, nego i zbog izbora za američki Kongres i američkog predsednika. Ako nam 2024. ponovno donosi Ameriku na prvom mestu, onda će to podrazumevati da će Evropa sve više biti u poziciji da se oslanja na vlastite snage -rekao je De Kro.

Dodao da to ne treba da plaši EU, već da ona treba da prigrli tu perspektivu i učini da Evropa bude snažnija, suverenija i da se više oslanja na vlastite snage.

– Evropa koja ostvaruje rezultate i koja donosi promene u životima svojih građana na način da ih štiti, da osnažuje privredu i priprema zajedničku evropsku budućnost – poručio je De Kro.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter