Izvor: TANJUG
13.11.2023 u 17:59
1

AMBASADE SE ČUDNO PRAVDAJU: Spomenik srpskim borcima je samo pomeren

Fracuska i nemačka ambasada u Prištini oglasile su se povodom vesti da je spomenik palim srpskim borcima u spomen parku na Srpskom pravoslavnom groblju u Prištini uklonjen, navodeći da je on „samo“ pomeren i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen.

ALBANSKO BEZUMLJE SE NASTAVLJA: Spaljena zastava Srbije i oskrnavljen spomenik srpskim žrtvama u Orahovcu

U zajedničkom saopštenju dostavljenom navodi se da je je poslednjih godina, a posebno 2022. godine, zajednička francusko-nemačka ceremonija obeležavanja Dana primirja bila je „okaljana kontroverzom“ u pojedinim prištinskim medijima oko prisustva spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima koji su poginuli između 1912. i 1918. godine.

„Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog Svetskog rata. Ova polemika bila je nedostojna sećanja svih vojnika: francuskih, nemačkih i srpskih vojnika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja KFOR-u, u zaštiti svih zajednica Kosova.

Postavljanje novog spomenika koji podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu urađeno je na inicijativu Ambasade Francuske. Spomenik u znak počasti srpskim vojnicima smo naknadno pomerili samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon obaveštenja Opštine. Nijedno telo vojnika nije pomereno. Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici“, navodi se u saopštenju. Kako se navodi, ambasade Francuske i Nemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i što je doveo do političke eksploatacije.

„Počast i poštovanje koji se odaju uspomenama na naše vojnike treba da ostanu centralni deo ove komemoracije. Ambasada Francuske ostaje u kontaktu sa nadležnim organima. Nastavićemo da odajemo počast svim poginulim vojnicima tokom Prvog svetskog rata2, navodi se u saopštenju. Francuski i nemački ambasadori su 11. novembra zajedno odali počast svojim palim vojnicima i tom prilikom su istakli da zajedničko odavanje počasti vojnicima koji su tada bili neprijatelji „nosi snažnu poruku pomirenja“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AMBASADE SE ČUDNO PRAVDAJU: Spomenik srpskim borcima je samo pomeren”

  1. Prvo, nije dan primirja nego dan pobjede, bar za nas. Nikog nismo napadali, branili smo se i pobijedili. Spomenik ste mogli da postavite na drugo mjesto, jer je to mjesto vec zauzeto. Sto se tice spomenika kforovcima, apsolutno im mjesto nije tu, jer je to okupirana teritorija, trenutno.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter