Izvor: TANJUG
30.09.2023 u 07:49
2

Bela kuća pozvala na povlačenje srpske vojske duž administrativne linije sa KiM

SAD prate raspoređivanje srpske vojske duž administrativne linije sa KiM, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i pozvao na povlačenje tih snaga kako bi se smanjile napetosti.

Kirbi je nazvao „veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom“ destabilizujućim razvojem događaja i pozvao Srbiju da povuče te snage i doprinese snižavanju napetosti.

On je, na pres konferenciji, rekao da je NATO povećao svoje snage na KiM, kao rezultat zabrinjavajućeg ciklusa nasilja na tom području, javlja Rojters.

Kako je preneo Glas Amerike, Kirbi je naveo da pokreti srpske vojske duž administrativne linije obuhvataju „do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica“.

RIČARD GRENEL: Potpuna istraga događaja u Banjskoj što pre! Autopsiju da obavi treća strana

„Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja“, rekao je on, ali je, istakao da nema detaljnije obaveštajne informacije o tome šta je cilj gomilanja trupa na administrativnoj liniji.

To pratimo, vidimo, i o tome govorimo danas da bi stavili do znanja koliko smo zbog toga zabrinuti. Međutim, ne mogu u ovom trenutku da govorim o stvarnoj nameri. Ali je to jedan od razloga što smo želeli ovo jasno da pomenemo danas, da javnim komentarima potkrepimo razgovore iza zatvorenih vrata, da pozovemo Srbiju kroz diplomatske kanale da povuče te trupe, jer su njihov obim, veličina i prisustvo destabilizujući sami po sebi i zabrinjavaju ljude, uključujući i nas – dodao je Kirbi.

Kako prenosi Rojters, Kirbi je ocenio da incident u selu Banjska na severu KiM, 24. septembra, nije bio slučajan i da količina tada pronađenog oružja predstavlja pretnju “ne samo za kosovske, već i za međunarodne službe, uključujući trupe NATO-a“.

“Svi koji su umešani u ovaj napad moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je on i pozvao vlasti u Srbiji da pomognu u istrazi onoga šta se dogodilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “Bela kuća pozvala na povlačenje srpske vojske duž administrativne linije sa KiM”

  1. sta se ima ko bojati nase vojske. ne znam vise koliko puta su bili rasporedjeni duz granice pa je nikad nisu presli. to je samo cimanje vojske.,sto kazu ako si izasao da se tuces onda nema nazad nego samo naprijed

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter