Izvor:
20.08.2018 u 14:58
0

DAČIĆ: Postoje ogromni kapaciteti i potencijali za unapređenje saradnje Srbije i Gane!

Ministri spoljnih poslova Srbije i Gane Ivica Dačić i Širli Bočvej istakli su danas u Beogradu da je doneta odluka da se "revitalizuju" odnosi dve zemlje, ocenivši da postoje ogromni kapaciteti i potencijali za unapređenje saradnje.

Širli Bočvej je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u srpskom Ministarstvu spoljnih odnosa rekla da će Vlada Gane razmotriti odluku o priznanju Kosova koju je donela prethodna administracija, dodajući da je to bila glavna prepreka razvoju odnosa sa Srbijom.

"Želimo da vratimo odnose na ranije stanje. Odnosi su bili uništeni tako što smo se razdvojili, ali se nismo razveli… Tačno je da je odluka doneta (o priznanju nezavisnosti Kosova). Ali bitno je naše prisustvo danas ovde. Ta odluka je bila glavna prepreka razvoju odnosa. Ali, mi smo sada ovde. Niko iz naše vlade nije posetio Kosovo", rekla je ministarka spoljnih poslova i regionalnih integracija Gane.

Ona je kazala da je odluka o Kosovu doneta u vreme prethodne administracije Gane i dodala da će je Vlada Gane "definitivno razmotriti".

"Radije bismo imali odnose sa vama jer ste vi naši saveznici", izjavila je šefica diplomatije Gane, dodajući da je delegacija te zemlje naišla na veliku dobrodošlicu u Srbiji.

Dačić je rekao da su Gana i bivša Jugoslavija medju nekoliko zemalja koje su osnovale Pokret nesvrstanih.

"Sledeće godine obeležavamo 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i ponosni smo na istoriju odnosa i saradnju. Pre šest godina došlo je do narušavanja odnosa pošto je Gana priznala nezavisnost Kosova, ali doneli smo odluku da revitalizujemo odnose i da uložimo napor da politički i ekonomski odnosi Gane i Srbije budu bolji", rekao je Dačić, izrazivši veliko zadovoljstvo zbog posete koleginice i, kako je rekao, "sestre" iz Gane.

Dačić je ocenio da postoje ogromni kapaciteti i potencijali za unapredjenje saradnje Srbije i Gane.

"Prijateljstvo treba negovati. Želimo da naši prijatelji budu sigurni da će u nama imati pouzdanog partnera. Ministarka Gane je razgovarala i s drugim zvaničnicima Vlade Srbije i očekujemo revitalizaciju odnosa. Ne želimo da vršimo pritisak u vezi s Kosovom, mi smo rekli da još jednom razmotre odluku jer se traga za rešenjem", rekao je Dačić.

Komentarišući navode da se u Prištini razmatra demarkacija granice sa Srbijom, Dačić je istakao da se to ne može raditi jednostrano i dodao da je potreban dogovor.

"To se ne može vršiti jednostrano. Mora se postići dogovor. Priča se o tome kao da je sve već gotovo i završeno. To su prazne priče. Kakva demarkacija, dobro znate da postoji administrativna linija koju skoro 20 godina kontoliše Kfor", rekao je Dačić na konferenciji za novinare upitan za komentar.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Gane potpisali su u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/owl_wlq

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter