Izvor: Kosovo Online
04.11.2023 u 09:11
0

ESKOBAR JASNO PORUČIO: Potpisivanje ili nepotpisivanje sporazuma – ne utiče na obavezu njihovog sprovođenja

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su sporazumi koje su Srbija i Kosovo potpisali zakonska obaveza za obe strane i da to da li su potpisani ili ne - ne utiče na obavezu koju imaju da ih sprovedu.

Na pitanje kako će postupiti nakon izrečenih pozicija – kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za osnivanje ZSO, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće prihvatiti bilo šta što podrazumeva faktičko priznanje Kosova, Eskobar je odgovorio da te dve izjave ne odražavaju realnost jer su sporazumi pravno obavezujući, što su, kako je rekao, oba lidera prihvatila.

SRBIJA JE NAŠ PRIJATELJ: Izrael se ograđuje od izjave ambasadora u Hrvatskoj

On je naveo da su se oba lidera obavezala pred Evropskom unijom i SAD i da obe strane imaju konkretne obaveze koje treba da preuzmu na putu normalizacije – Kosovo i Srbija da priznaju kosovske carinske isprave, tablice, lične karte i druge stvari.

Ponovio je da SAD u potpunosti podržavaju dijalog i da je preostalo samo vreme i način na koji će obe strane sprovesti svoje obaveze.

Upitan o ostavci direktora BIA Aleksandra Vulina, Eskobar je rekao da je on dugo bio „izuzetno destabilizujuća ličnost“ u regionu, sa sankcijama SAD.

Povodom Vulinovih reči da „EU i SAD traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenne sankcija Rusiji“, Eskobar je konstatovao da  „SAD ne donose odluke u ime Vlade Srbije“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter