Izvor: TANJUG
12.03.2024 u 16:00
2

ESKOBAR POTVRDIO ONO ŠTO ODVANO ZNAMO: Imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem

SAD se nadaju da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike ponovio da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

Na pitanje da li osim oštre retorike, ima nekih praktičnih posledica po Kurtijevu vladu, Eskobar kaže da ne želi da ulazi u to šta su sve posledice, ali ističe da izjave američkih zvaničnika o tome jasno govore.

„Veoma smo zabrinuti zato što nas vlada Kosova ne tretira kao partnera, ne rade sa nama na regionalnoj stabilnosti i podrivaju dijalog – kojem su SAD u potpunosti posvećene. Mislim da je ambasador (Džefri) Hovenijer to najbolje rekao – to komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu.

Kada god sa drugim partnerima razgovaramo o Kosovu, pogotovo sa onima koji ga ne priznaju, oni vide da Kosovo ne ispunjava obaveze u dijalogu pod okriljem EU, koji predstavlja celu EU. Dakle, to nam otežava da na bilo koji način branimo argumente Kosova, uključujući članstvo u EU i NATO, Savetu Evrope i mnogim drugim organizacijama“, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li je o novoj politici u vezi sa dinarom bilo reči ranije u dijalogu i da li se o tome razgovaralo sa Beogradom, Eskobar kaže da u vezi sa tim postoji nekoliko važnih stvari. „Jedna je da Zajednica opština sa srpskom većinom – čije je formiranje obaveza i što se nas tiče mora da se ispuni – uključuje rešavanje pitanja dinara na transparentan, elektronski način u skladu sa zakonima Kosova. I mi to podržavamo. Drugim rečima, ovo je problem koji bi bio rešen preko Zajednice. Mi imamo nekoliko zabrinutosti u vezi sa ovim: prva je naprasna promena zakona.

Odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promenama koje će im poremetiti svakodnevni život“, rekao je Eskobar. On je naveo da bi i u Americi, ukoliko bi Poreska uprava jednog dana odlučila da će promeniti poreski sistem, bez uputstva ili obaveštenja, to imalo ogromne posledice po poslovanje.

„Drugo, nisu razgovarali sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije. Treće, Kosovo nije dalo nikakve alternative, recimo našoj ambasadi se obratila žena koja stoprocentno zavisi od socijalnih davanja, jer tako brine o svom sinu sa invaliditetom, ona nema nikakvu alternativu. Zatim, Kosovo je odbilo tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski, i ne bi remetio živote ljudi“, rekao je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovaće sutra u Prištinu, u dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji, javljaju prištinski mediji. Glavne teme razgovora biće dijalog sa Beogradom i uredba takozvane Centralne bank Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM, prenosi Reporteri. Pored sastanaka sa predstavnicima vlasti privremenih institucija, Eskobar će se sastati i sa opozicionim liderima na Kosovu i Metohiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “ESKOBAR POTVRDIO ONO ŠTO ODVANO ZNAMO: Imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem”

  1. Ovaj samo folira da imaju problem komunikacije sa siptarima, ustvari znali su od pocetka sta se sprema i kad. Jer zasto drugo govori “o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa” kao svrsenom cinu u gramsticki proslom vremenu? Pa oni stoje iza toga a svabe i EU financiraju. Idi begaj, ne mazi nam oci.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter