Izvor: tanjug
04.12.2022 u 19:12
0

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE „BATUT“ SAOPŠTIO: Potvrđen virus gripa tipa B (Victoria) u Beogradu

Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“ pored slučaja gripa AH1 registrovanog na teritoriji Vojvodine, potvrdila je i slučaj infekcije virusom gripa tipa B (Victoria) u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Batut.

U nedelji od 21. do 27. novebra u Srbiji je registrovan 6.901 slučaj oboljenja sličnih gripu, dok je u istoj nedelji registrovano 19.177 obolevanja od akutnih respiratornih infekcija. 

Najveći broj obolelih registrovan je u uzrastu do četiri godine, a zatim od pet do 14 godina. 

Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović-Batut“ objavio: Tokom prošle nedelje zabeleženo je 6.458 slučajeva oboljenja sličnih gripu!

Najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom okrugu zatim u Rasinskom i Jablaničkom okrugu, navodi Batut i precizira da postoji blagi porast broja obolelih od akutne respiratorne infekcije i stabilan trend oboljenja sličnih gripu.

Na osnovu potvrde Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse “Torlaka”, u prethodnoj nedelji, u cirkulaciji su rinosincicijalni virus i adeno virusi. 

Kako iz Batuta podsećaju, infekcije rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima i parainfluenca virusima mogu izazvati oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U Evropi procenat pacijenata sa simptomima oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija koji su bili pozitivni na virus gripa porastao je na 14 odsto, za jedan odsto više u poređenju sa prošlom nedeljom. 

Kako dodaju, ovo je treća nedelja za redom u kojoj se procenat pozitivnosti održava iznad epidemijskog praga od 10 odsto.

Nemačka, Kazahstan,Kirgistan, Malta, Portugal, Rumunija, Rusija, Turska i Velika Britanija prijavile su široku rasprostranjenost aktivnosti gripa i/ili najmanje srednji intenzitet. 

Francuska, Nemačka, Španija, Izrael, Italija, Kirgistan, Kazahstan, Luksemburg, Moldavija, Portugal i Uzbekistan prijavile su sezonsku aktivnost iznad 10 odsto.

Virusi gripa tipa A i B potvrđeni su u okviru svih sistema nadzora, sa dominacijom podtipa AH3.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter