Izvor: HAPPY BSC
07.12.2022 u 15:44
0

IRENA VUJOVIĆ IZJAVILA: „Ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji ključni je prioritet Vlade Srbije“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je na otvaranju regionalne „Look up“ konferencije na Kopaoniku, da su zelena tranzicija i ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji među ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i primena Zelene agende za Zapadni Balkan.

MINISTARKA VUJOVIĆ PRISUSTVOVALA OTVARANJU NOVE TOPLANE: Efikasnije grejanje i čistiji vazduh u Gornjem Milanovcu! (FOTO)

Vujović je istakla da je Zelena agenda šansa za razvoj, modernizaciju tehnologija i uspostavljanje novih i boljih mogućnosti na većem tržištu u korist životne sredine, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu identifikovalo aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se Deklaracija iz Sofije uspešno sprovela u praksi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njenim rečima, u Srbiji će biti potrebno oko 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa glavnim direktivama i propisima EU samo u okviru Poglavlja 27, dok troškovi primene Zelene agende za Zapadni Balkan još uvek nisu procenjeni, s obzirom da ona prevazilazi i Poglavlje 27 i Klaster 4.

Ministarka Vujović je precizirala da se najveći deo ukupnog iznosa, oko 12,4 milijarde evra, odnose na investiciona ulaganja u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i vodu za piće, na čemu se već uveliko radi.

Nesumnjivo, već pravimo značajan napredak u upravljanju otpadom, kako u pogledu planiranja, tako i u pogledu razvoja zelene infrastrukture, gde su uočljiva značajna poboljšanja, rekla je Vujović i dodala da je odlaganje otpada na sanitarnim deponijama poraslo je sa 24 u 2020. godini, na 34 odsto u 2021. godini.

Govoreći o sektoru otpadnih voda, Vujović je navela da su u više od 100 lokalnih samouprava trenutno u toku različite aktivnosti, od faze planiranja do izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže.

Vujović je podvukla da je veliki broj kapitalnih zelenih projekata koji se realizuju širom Srbije, dokaz posvećenosti naše zemlje zaštiti životne sredine, čemu u prilog govori i konstantno povećanje budžeta Ministarstva i istakla da će posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti iskazana i preko strateškog dokumenta iz ove oblasti, Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju, čije se usvajanje očekuje krajem sledeće godine.

Ministarka je poručila da je za ispunjenje zajedničkih „zelenih“ ciljeva važan doprinos svih građana, privrede, stručne javnosti, nauke i inovacija, jer jedino udruženim naporima i zajedničkim radom može se osigurati čista i zdrava životna sredina, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter