Izvor: Happy BSC
06.07.2022 u 09:59
0

IVICA DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ne hrli Srbija u toliko čvrst zagrljaj Rusije koliko nas tamo gura Zapad svojim odnosom po pitanju Kosova!

U današnjoj emisiji „Dobro jutro Srbijo“ gostovao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je tom prilikom izjavio da sa Srpskom naprednom strankom ima dobru saradnju i zajedničke ciljeve, kao i da su dosadašnje funkcije koje je obavljao bile na predlog Aleksandra Vučića.

KONSTITUISANJE SKUPŠTINE DO KRAJA MESECA! Dačić nakon toga očekuje i brzo formiranje nove Vlade Srbije!

– Ja sam srpski čovek. Nikome ništa ne dugujem. Ni Briselu, Vašingtonu, Pekingu ili Moskvi već samo našem narodu koji je glasao za mene. Najvažnija stvar kojoj bi svako trebao da bude veran su naši nacionalni interesi. Treba dobro procenjivati šta je alternativa, šta je paket za Srbiju. Pune su novine paketa za Ukrajinu, a šta je paket za Srbiju? Moramo da nađemo način kako da zaštitimo naše nacionalne i državne interese u ovoj oluju međunarodnih razmera. To nije lako – ocenio je Dačić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na pitanje kako se pojavila priča da ga je Gabrijel Eskobar stavio na crnu listu, Dačić je kazao da je na crnoj listi od kada se rodio i od kada je sarađivao sa Miloševićem.

– Kada je u pitanju konstituisanje Skupštine, rokovi su definisani Ustavom i Zakonom. Po dobijanju izveštaja o konačnim rezultatima imam obavezu da zakažem konstitutivnu sednicu parlamenta koja treba da se održi u roku od 30 dana. Tačan datum je još neizvestan, jer treba da dobijem uverenja o mandatima. Od juče teče rok, ali ne mogu da preduzimam formalne radnje, u smislu zakazivanja sednice dok ne dobijem raspodelu mandata, a to bi trebalo da bude u roku od 10 dana. Sednica će biti održana do 4. avgusta. Tada se završava i moj mandat i svih dosadašnjih poslanika. Tada najstariji i najmlađi preuzimaju rukovođenje dok se ne izabere novi predsednik Skupštine – precizirao je Dačić i dodao da se smatra da je Skupština konstituisana kada se mandati verifikuju za najmanje dve trećine narodnih poslanika.

Prema njegovim rečima, tek se od sredine ili kraja jula kreće u konstituisanje Parlamenta, a nakon toga će predsednik praviti konsultacije sa poslaničkim grupama, kojih će biti najmanje desetak i to iz opozicije.

– Vreme je pokazalo svih ovih godina da sam bio jedan od najvećih faktora stabilnosti. Siguran sam da ciljevi koje smo postavili zajedno sa Srpskom naprednom strankom još pre 10 godina jesu u interesu Srbije. Sve ostalo je manje bitno. Oni koji se pojavljuju po novinama kao kandidati sigurno neće biti. To tako ide – kazao je on.

Dačić je istakao da Srbija ima principijelnu politiku prema ratu u Ukrajini i da taj stav ne treba ni relativizovati ni radikalizovati, već ga držati onakvim kakav jeste, odnosno da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da sa druge strane nije u našem nacionalnom interesu da uvedemo restriktivne mere jer bismo doveli u pitanje podršku Rusije za pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta u situaciji kada nemamo alternativu.

– Ukrajinci ako priznaju Kosovo u suštini su u velikom problemu, jer krše princip teritorijalnog integriteta. Skoro sam bio u Savetu bezbednosti. Oni lagodno trguju sa našim teritorijalnim integritetom. Ne hrli Srbija, ni Vučić ni Dačić ni bilo ko u toliko čvrst zagrljaj Rusije koliko nas tamo gura Zapad svojim dvostrukim standardima i odnosom prema pitanju Kosova i još traže da aplaudiramo svemu tome – istakao je on.

Dačić je rekao da kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova, da je Evropa puna licemerja i dvostrukih aršina i standarda i dodao da je pet zemalja povuklo priznanje, 18 ranije, a 101 ne priznaje, od 193 članice UN. 

– Što se tiče moje partije 17. jula obeležavamo dan osnivanja Socijalističke partije Srbije. Do kraja godine imaćemo Kongres. Hoću da vidim da li ću da nastavim da se bavim ovim poslom, da li je došlo vreme za neke nove ideje, što će zavisiti i od mog angažmana i razgovora sa Vučićem. Mislim da WSPS mora da gleda u narednih 120 godina i da vidimo sa kojim idejama i ljudima idemo dalje i zato treba otvoriti prostor za nove i mlade – poručio je Dačić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter