Izvor:
25.11.2019 u 17:24
0

JAKNA AKCIJA „KAKO SI“ : Nastavak obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama!

Javnom akcijom "Kako si?" Centar E8 nastavio je svoje aktivnosti povodom obeležavanja Šesnaest dana aktivizma, a koja je sprovedena danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovom akcijom Centar E8 želeo je da skrene pažnju javnosti i mladih na veliki problem rodno zasnovanog nasilja, ali i promovisanje nenasilnih, zdravih odnosa, kao i mentalne i emocionalne dobrobiti mladih.

Tokom akcije su mladi sugrađani i sugrađanke odgovarali na pitanja organizacije Centar E8 o njihovim stavovima i osećanja i otvoreno su govorili o tome šta rade kada su besni, ljuti ili tužni, kao i o tome kako se osećaju kada im dobacuju na ulici, ili šalju nepoželjne i neprimerene poruke.

Takođe, anketirani mladi su imali prilike da izraze svoje stavove o rodno zasnovanom nasilju, odgovarajući na pitanja poput "kako se osećaš kada čuješ ''sama je tražila'' za žrtvu nasilja" ili "da li ima situacija kada je u redu da devojka dobije šamar".

Prevencija rodno-zasnovanog nasilja i promocija mentalnog zdravlja i emocionalne dobrobiti mladih značajni su za svaku pripadnicu i pripadnika društva, jer svi imaju pravo na dostojanstven život u nenasilnom okruženju.

Prema brojnim istraživanjima, svaka treća žena u Srbiji je pretrpela fizičko nasilje, svaka druga žena je pretrpela psihičko nasilje, a od početka godine je u eskalaciji porodičnog nasilja stradalo 27 žena.

Prema "IMAGES Srbija" istraživanju Centra E8, u četvrtini emotivnih veza dolazi do namernog zastrašivanja žene, a u petini veza dolazi do šamaranja i gađanja predmetima.

Čak desetina muškaraca iz ispitivanog uzorka ima istoriju prisiljavanja žena na seksualni odnos. Izloženost nasilju dovodi do ozbiljnih posledica koje se odražavaju na mentalno zdravlje i emocionalnu dobrobit mladih žena i muškaraca.

Centar E8 aktivnost sprovodi u okviru projekta Inicijativa mladića II – Young Men Initiative: „Muškarci i dečaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rešavanju pitanja ekstremizma i nasilja među mladima na Zapadnom Balkanu“, koji podržavaju CARE International Balkans, Austrijska razvojna saradnja i Oak fondacija.

Tanjug.rs
Foto: Twitter/RTS_Vesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter