Izvor: kosovoonline
12.02.2024 u 09:24
0

JOVICA MITROVIĆ PORUČIO: Odluka CBK pogađa najsiromašnije, očekujemo pomoć Međunarodnog komiteta

Odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara pogodiće najsiromašnije stanovništvo, rekao je za Kosovo onlajn sekretar Crvenog krsta Kosovo Polje Jovica Mitrović, i dodao da će pomoć za normalno funkcionisanje na terenu zatražiti od Međunarodnog komiteta.

Mitrović ističe da je narodu postalo teško da se prilagođava odlukama koje dolaze iz Prištine.

„Najiskrenije, vrlo je teško više razmišljati i psihički se prilagoditi nastalim situacijama koje dosežu do svih nas koji živimo na Kosovu i Metohiji. Ako se posmatra situacija, već 24 godine živimo u jednoj neizvesnosti, u jednom vrlo teškom ambijentu kojem se čovek kako-tako prilagođava. S obzirom na to da Crveni krst ima najviše dodirnih tačaka sa korisnicima i sa narodom, svaka organizacija u svojoj sredini, ova odluka je potresla sve građane, pa i mene lično kao čoveka i kao rukovodioca ove organizacije Crveni krst Kosovo Polje. Prosto smo zanemeli. Kao što obično i bude, i ova mera će najviše pogoditi one ljude koji su socijalno udroženi i najsiromašniji“, rekao je Mitrović.

On je istako da će se mlađi ljudi možda i prilagoditi i izrazio nadu da će država Srbija naći načina da pomogne građanima, međutim, postavlja pitanje šta će biti sa korisnicima Crvenog krsta.

„Crveni krst Kosovo Polje ima oko 220 porodica koje su korisnici naše humanitarne pomoći. Mi smo trebali jednu redovnu distribuciju da obavimo decembra meseca, našim korisnicima ovde na KiM. Zbog nekih političkih odluka kosovskih organa nama je preporučeno da ne radimo distribuciju do daljeg, dok ne obavimo razgovor sa Komitetom. Ovih dana delegati Komiteta obilaze naše organizacije u severnom delu, ja očekujem da ovih dana obiđu i naše organizacije južnod od Ibra, jer smo mi jedna porodica, Komitet je vrh Crvenog krsta, i tražićemo slobodu da radimo svoj posao i ispunjavamo svoju svrhu, da se isključivo bavimo humanitarnim poslom, a politički organi i političari neka rade svoj posao“, rekao je Mitrović.

Žalosno je, ističe on, što političke odluke pogađaju socijalne slučajeve.

„Kako će neki stariji čovek koji živi u Ugljaru ili Bresju, ili bilo gde, koji je sam, a ima preko 60, 70, ili 80 godina da ode da kupi lekove, a ima potrebu za lekovima. Zavladala je jedna situacija, narod se navikao na to da nema lekova, da nema kvalitetne hrane iz Srbije, a sada preti i zabrana dinara. Ja kao mlađi čovek, pitam se kuda ovo ide“, rekao je Mitrović.

Odluka o ukidanju dinara je, prema njegovim rečima, sramota za međunarodnu zajednicu.

„Ovo je jedna velika sramota za svetsku zajednicu i Evropu, da nije u stanju da čoveku nešto elementarno prilagodi. Šta treba čoveku, zdravlja i malo novca, bez kog nema ni života. Ne znam kako će ovo sve da funkcioniše i mi smo u velikoj neizvesnosti i čekamo epilog pd našeg Komiteta, ipak je Međunarodni komitet vrh naših organizacija i zatražićemo od Komiteta pomoć, da nam omogući da na terenu normalno funkcionišemo kao ovih 24 godina“, zaključio je Mitrović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter