Izvor: Tanjug
22.07.2023 u 22:18
0

LAJČAK PORUČIO: „Konstruktivni ovonedeljni razgovori o putu ka deeskalaciji na severu KiM“

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sumirao je kao konstruktivne ovonedeljne sastanke koje je održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa glavnim pregovaračima ,Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

„Vodili smo duge i konstruktivne razgovore o trenutnoj situaciji na severu Kosova i putu ka deeskalaciji, u skladu sa izjavom EU od 3. juna i implementaciji svih sporazuma iz dijaloga“, naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Lajčak je objavio da je početkom nedelje boravio na Krfu, na 25. međunarodnom SIMI simpozijumu, gde je imao prilike da se sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

LAJČAK NAKON SASTANKA PORUČIO: „Sa Petkovićem i Bisljimijem sam razgovarao o dugačkom spisku pitanja“

Prema nejgovim rečima, u Briselu je potom razgovarao sa potpredsednikom vlade tzv. Kosova i glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bislimijem i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem.

„Posvetili smo duge sate diskusijama o sveobuhvatnoj listi pitanja dijaloga, uključujući primenu Sporazuma od 27. februara i neophodnu deeskalaciju na severu. Dogovorili smo se da nastavimo ove razgovore i rad na nekoliko dokumenata u narednom periodu“, napisao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, tokom sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obostrano je konstatovano da je „neophodno hitno preduzeti korake ka deeskalacija na severu KiM i brzom napretku u normalizaciji odnosa“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter