Izvor: HappyBSC
08.08.2022 u 08:08
0

MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISALV NEDIMOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Hrane imamo dovoljno i za sebe i za komšije! Neće biti problema sa dostupnošću đubriva

Gost jutarnjeg programa „DOBRO JUTRO SRBIJO“ na HAPPY TV bio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ministar je u jutarnjem programu istakao da što se tiče kukurza, situacija u južnom i severnom Banatu ne izgleda dobro.

– Nemamo nikakvih problema što se tiče izvoza. Mi imamo dovoljnu količinu, čak i za sebe, nego i za komšije i šire, ali ima jedan ozbiljan problem koji se tiče žitarica, a to je nedostatak logistike, tj. nedostatak brodova na Dunavu, jer čitava ukrajinska flota, otkad je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini, oni jednostavno ne plove. Isto vam se pojavljuje logistički problem. Nama je Dunav „žila kucavica“ za žitarice, ali i ostale poljoprivredne kulture koje se transportuju tom vrstom saobraćajnih komunikacija i tu imamo ozbiljne probleme. Plus, Dunav je toliko plitak, nikad ovako nije bio. Brodovi ne mogu da plove pod punim teretom. I to što nađete brodova, ne možete da ih ukrcate punim kapacitetom – rekao je ministar poljoprivrede.

O tome da li se zna cena pšenice sada, jer je žetva završena, minsitar je rekao:

Cenu pšenice određuje berza, to je berzanska roba, a ne određuje ministar.

Ističe da njena cena sada na berzi variva 35, 36 ili 37 dinara.

O subvencijama vezanim za gorivo, ministar je rekao da poljoprivrednici već šest meseci dobijaju najjeftinije gorivo koje može da postoji, država ga subvencioniše. 

Ministar je dodao da su silosi puni i da zadovoljavaju daleko preko od naših potreba.

– Imamo puta 2 u ovom trenutku pšenice, videćemo kako će ići sa kukuruzom. Imamo i za nas i nešto malo za izvoz.

– Ne možemo uopšte da procenimo koliki će nam prinosi biti na prostoru srednjeg Banata, je tamo je stvarno suša napravila ozbiljnu štetu. 

Dodaje i da je cena kukurza dobra, kao i da ne očekuje da ćemo imati problema sa cenom kukurza, ali navodi da je problem cena suncokreta.

– Ove godine smo posejali 280 hiljada hektara sucokreta. Ja očekujem jednu dobru godinu i ogromne viškove i za izvoz koji je dozvoljen. On nikad nije bio na režimu zabrane, pšenica i kukuruz jesu bili na režimu zabrane i na režimu kvota, a suncokret nikad nije bio. Jeste ulje na sistemu kvota bio. Ja očekujem dobru godinu što se tiče suncokreta, ali imamo ozbiljan problem sa cenom. Imamo jedan ozbiljan problem koji se desio, ali to je problem očekivanja – dodao je ministar.

– Plašio sam se da ovo ne bude godina očekivanja, kada će očekivati cene, a onda pred žetvu da te cene padnu, a to se sad i desilo, pogotovo što se tiče ovoga sa Ukrajinom – dodao je ministar.

Dodaje i da je dosta robe ostalo zarobljeno u Ukrajini i da je to izvršilo dodatni pritisak kao i da je to berzanska roba. Dodaje i da je crnomosrski sliv je naše mesto trgovanja, jer mi sve što izvezemo, izvezemo u Konstancu.

Oči srpske poljoprivrede su u Konstanci. Sve ide Dunavom, mi nemamo more.

– Ne treba da se skoncentrišemo na jedno tržište. Zato sam ja insistirao da obnovimo tržišta koja se nekad bila naša..Bliski Istok je naša ozbiljna realnost, pogotovo u voću i povrću, a sada i u mesu…To su ozbiljni kupci, a sa tražnjom, možete da razvijete ozbiljan sektor…Sa tržištom i sporazumima, kad to razvijete, možete da razvijate i neku granu – dodao je ministar.

– Sa Otvorenim Balkanom nam se još više otvaraju prostori za trgovinu, i već je to vidljivo.

Nedimović dodaje da će tek da se razvija vinogradarstvo. Kaže i da svi oni krajevi, koji nisu bili u fokusu turizma, će početi sada da se razvijaju.

Kaže da če u nekim delovima Vojvodine biti proglašeno vanredno stanje zbog suše, kao i da će videti kako će se to razvijati. 

Ministar dodaje da se izvoz u Veliku Britaniju i skandinavske zemlje dosta povećao. 

O breskvama je rekao da Srbija nije dobro prošla sa cenama  i tržištem. Dodaje da je Rusija bila ozbiljno tržište, ali da je sada problem, pre svega zbog trasnporta, velike cene logistike. 

O stočarstvu i sve većem broju mladih koji se vraćaju na selo

– Imamo ozbiljan problem u stočarstvu u čitavoj Evropi. To je težak posao, zapravo najteži deo poljoprivrede je stočarstvo. Imamo nekoliko ključnih stvari vezanih za stočarstvo. Težak je posao. Sa druge strane, već 2 godine imamo ozbiljan problem sa sušom i skupom hranom. Hrana kad je skupa, kad skoče cene, ratarima je super, ali u stočarstvu nastaju ozbiljn i problemi – rekao je ministar

– U mlečnom govedarstvu imamo dovoljno za srpske prilike. Samo Srbija i BiH proizvode dovoljno mleka za sebe. Nijedna zemlja oko nas nema dovoljno mleka za sebe.

Ministar Nedimović  je  rekao da država može da pomogne da se prevaziđu neprilike, ali ona ne određuje cene.

Problema sa đubrivom, tj. sa dostupnosti đubriva neće biti – dodao je ministar

Što se tiče cene đubriva, on je dodao:

– Đubrivo zavisi od gasa, a Srbija nema gas. Mi smo se snašli i obezbedili dovoljno đubriva i iz Irana i iz Rusije…Biće semena dovoljno. Goriva će dovoljno imati, nadam se. Brine me krajem decembra šta će se sve dešavati oko paketa sankcija itd…Za poljoprivrednike goriva će biti dovoljno. 

On je zaključio da hrane Srbija ima dovoljno i za sebe, kao i za komšijske zemlje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter