Izvor: BSC Happy
08.09.2023 u 10:17
1

MINISTAR VESIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „Želimo da se što više građana prijavi za legalne priključke, ovo je šansa koju treba da iskoriste“

Gost emisije „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji bio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar Vesić na samom početku emisije obavestio je sve građane koji žive u nelegalno izgrađenim objektima da od 15. septembra do 15. oktobra u opštinama mogu podneti zahtev za legalno priključenje na komunalnu infrastrukturu.

– Pravo na priključenje imaju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive, ali ne i poslovni objekti. Moguće je prijključenje samo na jedan objekat, ukoliko neko pod svojim imenom ima drugi objekat u katastru, neće moći da se priključi, naveo je ministar Vesić i dodao:

– Za vlasnike stanova gde postoji stambena zgrada zahtev za priključenje podnosi stambena zajednica, a tamo gde ona ne postoji zahtev podnose vlasnici stanova u ime zajednice, kada se priključuje zgrada, mora da sadrži zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade – lifta, stepenišnih svetla kada je u pitaju struja i svega ostalog što je važno kako bi ta zgrada funkcionisala, kazao je on.

Što se tiče dokaza koje treba građani da prilože, ministar je rekao da je moguće dostaviti: ugovor o kupoprodaji ili izgradnji stana, ugovor o kupovini objekta, ugovor o poklonu, ugovor sa stambenom zajednicom, pravosnažna sudska presuda.

– Opštine će obrađivati zahteve, a građani dobijati rešenje sa kojim odlaze u nadležna preduzeća – elektrodistribuciju, vodovod i kanalizaciju, toplane ili Srbijagas i mogu da izvrše priključenje. To rešenje menja sve druge papire i odluka je na samom preduzeću kada može da ih priključi jer priključenje ne mora da se ostvari u mesec dana dok traje prijavljivanje. U tom periodu samo stičete pravo za priključenje, ukoliko živite u nelegalnom objektu, a priključenje može da se desi i kasnije. To zavisi od tehničkih kapaciteta onoga ko vrši priključenje, a plaća se po cenovniku nadležnih preduzeća, rekao je Vesić.

Ministar Vesić pozvao je na kraju sve građane da iskoriste ovu šansu i pravo koje im je omogućeno izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju koje su nedavno donete na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Spot za kampanju „Priključi se“ će od danas biti emitovan na televizijama sa nacionalnom frekvencijom s ciljem da što veći broj građana vidi i čuje kakva im se šansa nudi i da istu iskoriste. 

Ministar Goran Vesić ovog jutra govorio je i o postavljanju dodatnih saobraćajnih znakova upozorenja na svim auto-putevima.

– Da mi je neko rekao da ćemo morati da postavljamo dodatne znakove da ljude upozoravamo šta je kontra smer na auto-putu, zaista ne bih verovao da će se to desiti. Postoji saobraćajna signalizacija koja je u skladu sa zakonom, i svako vrlo lako može da zna u kom pravcu treba da ide. Mi smo odlučili da postavimo dodatne znake, upravo zato da bismo odradili još jedan dodatni korak, da oni koji su eventualno krenuli u kontrasmeru, mogu da se zaustave. Nažalost, oni koji voze suprotnim smerom znaju šta rade, i ne rade to greškom, već iz nekih meni potpuno neverovatnih razloga. To je igranje životom, nedopustuivo, ajde što se neko igra svojim životom, ali ugrožavaju i druge ljude.

Savet za sve koji se sticajem bilo kakvih okolnosti nađu u kontra smeru na autu-putu, potrebno je samo da stanu u zaustavnu traku, obeleže prostor znakom i pozovu AMSS ii policiju koja će pomoći da se neko okrene i da se problem reši bezbedno i sigurno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MINISTAR VESIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „Želimo da se što više građana prijavi za legalne priključke, ovo je šansa koju treba da iskoriste“”

  1. Donji bato u Požarevac, pa se priključi na kanalizaciju,ili možda lakše da voziš raketu….sve je bajkovito u ovoj zemlji.Presele nam ova za…..ancija, sirotinja opet ćemo mi da vidimo. Neviđeno, kao nikad do sad i sl….

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter