Izvor: MINISTARSTVO PRIVREDE/BSC HAPPY
17.05.2023 u 16:06
0

MINISTAR BASTA SA ŽIOFREOM: „Potrebno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak“

Ministar privrede Rade Basta sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i reformama u oblasti privrede.

Basta je na sastanku naveo da Srbija ulaže velike napore kako bi ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana.

JEDINSTVO NARODA U VREMENIMA VELIKIH ISKUŠENJA STUB OČUVANJA DRŽAVE: Predsednik Vučić sa patrijarhom o pitanjima od sudbinskog značaja za Srbiju (FOTO)

-Ekonomija je stub svakog društva i naša istrajnost na evropskom putu ogleda se u reformama koje sprovodimo. Upravo zbog toga je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak. Veća transparentnost i bolje upoznavanje građana Srbije sa finansijskim podsticajima koje daje EU od suštinskog je značaja na našem evropskom putu, a za unapređenje srpske privrede veoma je važno i pitanje energetske diverzifikacije i zelene tranzicije. Ne možemo da dozvolimo monopol i da zavisimo od jednog snabdevača -rekao je Basta, a saopštilo resorno ministarstvo.

On je kazao da Zapadni Balkan nesumnjivo može da bude motor razvoja cele EU ali da je neophodna kompletna nova energetska infrastruktura sa novim tehnologijama i dodao da su za Srbiju takođe veoma važna i pitanja slobode medija i vladavine prava.

Ministar Basta je tokom razgovora istakao značaj programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“.

-Cilj nam je da se što pre donese Uredba na Vladi i da možemo da utrošimo preostala sredstva. Naš put je jasan, a to je članstvo u Evropskoj uniji posebno imajući u vidu da je EU prvi i najveći trgovinski partner Srbije koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene naše zemlje- poručio je ministar Basta te dodao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa zemljama EU u 2022. iznosila je 39,1 milijardi evra što je povećanje od 27,7 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Žiofre je izrazio spremnost EU da nastavi započetu saradnju sa Ministarstvom privrede na sprovođenju Programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“ za veću konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kao i da se nastavi zajednički rad na zaključenju Sporazuma o učešću Republike Srbije u Programu za jedinstveno tržište.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter