Izvor: HAPPYBSC
01.02.2024 u 16:24
0

NARODNA BANKA SAOPŠTILA: Neće biti dogovaranja sa kosovskom bankom oko dinara, rešiti to u dijalogu

Povodom poslednjih izjava predstavnika iz Prištine, oglasila se i Narodna banka Srbije (NBS), koja u izjavi za Danas navodi da ne može biti reči o dogovoru dve banke, već da se to mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

NBS navodi da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora i da ne može biti reči o dogovoru Centralne banke Kosova sa Narodnom bankom Srbije, već da to pitanje mora da se rešava isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou.

„U vezi sa najnovijim jednostranim merama Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji (KiM), kojima se direktno ugrožava egzistencija srpskog stanovništva, kroz sprečavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u dinarima, NBS će u saradnji sa ostalim državnim institucijama preduzimati sve potrebne mere vodeći računa o interesima građana Srbije i posledicama koje primena Uredbe može imati na njihov opstanak“, poručuju iz ove institucije.

UKLANJAJU SVE ŠTO IMA VEZE SA SRBIJOM: Kosovska policija uklonila bilbord sa zastavom Srbije u naselju Kroi i Vitakut

Oni kažu da „privremene institucije samouprave na KiM“ nisu ovlašćene da proklamuju evro, niti bilo koju drugu stranu valutu, jedinom dozvoljenom valutom.

„Takođe, evro ne može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KiM, budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije“, navode iz NBS.

Oni podsećaju da u ovom trenutku „osim dinara ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta na KiM“, što potvrđuju i Evropska unija i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija.

„Evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice Evropske unije i ne ispunjavaju ‘kriterijume iz Mastrihta’ za pristupanje zoni evra“, objašnjavaju iz NBS.

Oni tvrde da je neophodno bez odlaganja staviti van snage „diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter