Izvor: tanjug
15.12.2022 u 12:51
0

ORLIĆ SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA PROTUGALIJE: Razgovori i o teškoj situaciji na KiM (FOTO)

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa Žoaom Gomešom Kravinjom, ministrom spoljnih poslova Portugalije o unapređenju bilateralne saradnje i prijateljskih veza između dve zemlje koje ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali i teškoj situaciji na KiM kao i najavi Prišitne da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Orlić je ocenio da to predstavlja „vid nagrade za onoga ko ruši mir i gazi sve sprazume i norme“.

Predsednik skupštine izvestio je sagovornika da Srbi na KiM doživljavaju pravi teror.

-Preti im se drakonskim kaznama, hapse se bez razloga i ijednog dokaza, maltretiraju ih, prebijaju. U poslednje dve decenije zabeleženo je skoro 10.000 fizičkih napada na Srbe i SPC. Ljudi preživljavaju sve što je nezamislivo da se dešava u Evropi danas, i više ne žele da trpe nasilje i laži. Za deceniju, koliko čekamo na formiranje ZSO, ispunili smo svaku svoju obavezu iz Briselskog sporazuma- rekao je predsednik parlamenta.

Orlić je nagalasio da nam je važno da naši prijatelji u svetu znaju da samo jedna strana pokušava da sačuva mir – Beograd, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, i niko više. 

 Predsednik parlamenta upozorio je na najavu Prištine da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama i izrazio snažno protivljenje ovakvim namerama. 

-Podržati ili čak prećutati takve poteze znači nagrađivati onoga ko ruši mir i gazi sve sporazume i norme- dodao je predsednik NS RS.

Orlić je na početku sastanka, izrazio je i zadovoljstvo zbog tradicije i kontinuiteta diplomatskih odnosa dve zemlje, koji ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja.

Potvrđeni su dobri i prijateljski bilateralni odnosi Srbije i Portugalije, kojima će u novom, XIII sazivu, doprinos dati i NS RS. 

U okviru parlamentarne saradnje konstatovan je značajan prostor za njeno unapređenje, između ostalog, i kroz aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva koje funkcionišu u oba parlamenta. 

Sastanku je prisustvovala i predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Portugalijom Nataša Jovanović, koja je potvrdila spremnost za intenziviranje kontakata sa kolegama poslanicima iz portugalskog parlamenta.

Tokom razgovora, ocenjeno je da potencijali za saradnju postoje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kada je reč o ekonomiji i energetici, te su sagovornici izrazili spremnost za zajednički rad, razmenu iskustava i lično angažovanje kako bi se napretku saradnje u ovim sferama dao doprinos.



*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter