Izvor: BSC happy portal
16.03.2023 u 10:27
1

NIKOLA ŠAINOVIĆ ZA „BSC HAPPY PORTAL“: „OVO NIJE 1999. GODINA, IMAMO MALI MANEVARSKI PROSTOR, ALI GA NEĆEMO PROPUSTITI!

Nikola Šainović, nekadašnji premijer Republike Srbije i fisoki funkcioner SPS-a je u intrevjuu za "BSC HAPPY portal" govorio o implementaciji ZSO, dolasku visokih zvaničnika u Beograd, ali i o teškom položaju Srbije i pritiscima koji se na nju vrše.

Ekipa redakcije „BSC Happy portala“ razgovarala je sa bivšim premijerom Nikolom Šainovićem o krucijalnim političkim tematikama koje okupiraju naciju.

Šainović je na početku razgovora dočarao šta bi Zajednica srpskih opština donela Srbima, da li i jedna i druga strana gube ili dobijaju, ali i da li je realno očekivati formiranje ZSO. On avodi da je ZSO itekako značajna po srpski narod i da Srbija ima potencijal da to izdejstvuje.

– Nema nikakvog novog sporazuma, ako se iz starog ZSO ne sprovede i svi ovi pritisci na Srbiju su se sapleli na tu činjenicu. Srbija kaže imamo 5 prekršenih sporazuma, Vučić je rekao „ajde koji važi – neka bude 1“, nema šestog – rekao je naš sagovornik.

VAŽAN SUSRET: Predsednik Vučić sastao se sa Eskobarom

Šainović dodaje da je Zajednica srpskih opština garant srpskog prisustva na KiM, ali i garant života srpskog naroda na tom prostoru.

– ZSO treba da institucionalno organizuje Srbe, ne samo na severu, nego u svih 10 opština, znači da uredi život i da oni kao zajednica an blok razgovoraju sa Prištinom i sa međunarodnom zajednicom i sa Srbijom – naveo je.

Bivši premijer navodi da ZSO ne rešava ceo problem i dodaje da Srbija na geopolitičkom planu ima kredibilitet da brani svoje interese.

ANA BRNABIĆ NA SASTANKU SA ESKOBAROM: „Cilј Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu“

– Da li samo ZSO rešava ceo problem – naravno da ne. Srbija svojom politikom brani srpske interese preko Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN. Srbija pregovara i sa EU i traži odbranu srpskih interesa. Jača Srbija jače štiti srpski narod – objasnio je.

Šainović smatra da SAD je ultimativan odnos prema Srbiji po pitanju kosovskog rešenja samo deo jednog velikog evropskog novog poretka kreiranog iz Vašingtona.

– Pod komandom palicom Amerikanaca se u Evropi odigrava jedno postrojavanje, ne ujedinjavanje, postrojavanje. Deo tog postrojavanja je i rešite kosovski problem svim sredstvima – rekao je naš sagovornik.

PREDSEDNIK VUČIĆ OBRAĆA SE JAVNOSTI U 18 SATI: Na dnevnom redu dve ključne tematike za Srbiju!

Upitan da dočara svoje mišljenje o dolasku izaslanika Miroslava Lajčaka u Beograd, ali i dolazak gabrijela Eskobara, Šainović je imao spreman odgovor.

– Lajčak je ovde u Beogradu bio toliko puta da će postati Beograđanin još malo. Bio je Hil, pre njega Holbruk, to su činovnici iste administracije.

Šainović je objektivno sagledao istorijat takvih poseta i njihov učinak do sada, rekavši da izaslanici sami po sebi ne donose ništa novo, oni su samo deo administracije, koja vrlo teško menja stav prema Srbiji, a on nije baš najbolji, što je naš sagovornik potkrepio i argumentima iz prošlosti i događajima čiji je bio neposredni, ili posredni učesnik.

BRNABIĆEVA NE KRIJE OPTIMIZAM: Ovim rečima se zahvalila administratorki Američke agencije za međunarodni razvoj

– Šole, on je bio pre 20 i kusur godina saradnik u kancelariji Talbota. Iz te kancelarije je izašao Rambuje i 12 44, a Šole je tu bio pomoćnik – i dodaje: – Imamo mali manevarski prostor, ali ga nećemo propustiti, ovo nije 1999.

Na pitanje da li se retorikom o zajednici albanskih opština, na primer u Severnoj Makedoniji anulira znača ZSO, Šainović odgovara da implicitno postoje pokušaji za tako nešto, ali oni nisu samo anuliranje značaja ZSO.

– Može da se pokazuje da se zajednicama stvar dalje komplikuje, to je sa zapadne strane, a sa albanske strane je to da oni hoće otcepljenje od tih zemalja, pa pošto ne mogu sada da pričaju o otcepljenju, oni će da pričaju o svojoj organizaciji na bilo koji način. Niko od njih neće da propusti priliku da ti zakomplikuje život, ako to njemu nešto znači – zaključio je Šainović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NIKOLA ŠAINOVIĆ ZA „BSC HAPPY PORTAL“: „OVO NIJE 1999. GODINA, IMAMO MALI MANEVARSKI PROSTOR, ALI GA NEĆEMO PROPUSTITI!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter