Izvor: Tanjug
10.01.2023 u 12:30
0

PORUKA MINISTRA DAČIĆA IZ MAĐARSKE: „Srbija je čvrsto opredeljena da sačuva mir na KiM i želi politički dogovor za sva otvorena pitanja“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

On je na konferenciji sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Budimpešti, rekao da Srbija smatra da pitanje KiM može samo kompromisom da se reši i da je veoma osetljiva na to da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu.

-Ili je teritorijalni integritet princip ili nije, ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije. Mi kada govorimo o tome mislimo da svi to znaju, ali možda u Evropi to ne znaju, ali možda ih i ne zanima da je Jugoslavija bila federativna država sastavljena od šest federalnih jedinica i tih šest je dobilo pravo da naprave svoje države-rekao je Dačić.

DAČIĆ NAKON SASTANKA SA SIJARTOM: Hrana i energenti obezbeđeni za sve vreme trajanja krize

On je podsetio da su nekadašnju SFRJ činile Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, BIH i Slovenija, a da Srbija ima dve provincije odnosno pokrajine.

-Vama Mađarima je jasno šta je Vojvodina, e to je isto i Kosovo. Po ustavnim pravima kako je neko mogao da proglasi nezavisnost Kosova bez saglasnosti Beograda, pa nije mogao. To je ilegalno. Neko može to da prihvati i ne mora. U ovom trenutku 106 država u svetu od 193 ne priznaju Kosovo. Kosovo može da računa na 84 glasa najviše u Generalnoj skupštini UN- rekao je Dačić.

On je istakao da pitanje Kosova nije rešeno, ali da dvostruki standardi nisu u redu.

-Kada kažete da imamo u Strazburu Generalnu skupštinu SE, pa onda kažete po tački 1 Ukrajina i kršenje teritorijalnog integriteta u Ukrajini i kažete da zbog toga Rusija treba da se osudi i uvedu sankcije Rusiji. A druga tačka je prijem Kosova u SE, pa to nije logično i nije ni normalno i to je za nas neprihvatljivo- rekao je Dačić.

Naglašava da dok se ne postigne političko rešenje apsolutno je neprihvatljiv prijem Kosova u SE, jer se tu primaju samo države.

-Drugo kako da se primi u EU kada postoji pet zemalja koje ga nisu priznale- rekao je Dačić.

On je podsetio da kada je nedavno razgovarao sa Sijartom, on mu je rekao da Mađarska pre postizanja dogovora neće podržati prijem u SE, kao i da pretpostavlja da isto važi za EU.

-To je statusno pitanje koje treba da dođe posle postizanja dogovora- rekao je on.

Dačić je podsetio da je 2013. godine on potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina on nije sproveden.

-Da se napravi ZSO i sada Kurti kaže da mu ne pada na pamet da sprovede to. Kako da govorite o sledećim koracima ako ne želite da sporovedete šta je neko potpisao, a EU garantovala. Drugo tada je rečeno da nema dolaska ROSU gde žive samo Srbi – čemu služe hapšenja Srba, ranjavanje srpske dece na Badnji dan. To su razlozi zašto je Srbija tražila da se vojska rasporedi da pomogne u osiguranju bezbednosti. Ako za tim nema potrebe odgovornost je na Kforu- rekao je Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter