Izvor: kosovo online/BSC Happy
26.05.2023 u 14:49
0

(UŽIVO) „RAT“ NA KOSOVU: KFOR IDE KA JARINJU, ŠIPTARI UPALI U ZGRADU OPŠTINE ZVEČAN I UKLONILI SRPSKE ZASTAVE (FOTO, VIDEO)

Srpski narod u Kosovskoj Mitrovici ponovo u strahu.

Sirene za uzbunu oglasile su se u Kosovskoj Mitrovici kako bi se među srpskim narodom ponovo izazala panika i nemir. 

Više desetina pripadnika tzv. kosovske policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Okupnjeni građani sukobili su se sa policijom. Policajci ušli u zgradu Opštine Zvečan. U Leposaviću postavljene barikade.

19.39 – Peci u pratnji policije napustio zgradu Opštine

Novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci je izašao iz zgrade opštine, nakon što je u njoj proveo više sati u pratnji pripadnika tzv. kosovske policije. Peci je uz obezbeđenje ušao u automobil ali, pored insistiranja novinara, nije dao izjavu.

Na zgradi opštine je i dalje istaknuta srpska zastava. Specijalne jedinice policije i dalje su prisutne ispred zgrade opštine i prema saznanju, ostaće tu preko noći.

21.43 – Kvinta pozvala Prištinu da se odmah povuku i deeskaliraju

Kvitna je večeras osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

20.45 – Rode pozvao Prištinu: Sarađujte sa Kforom i Euleksom

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode pozvao je prištinske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom.

Rode je na Tviteru naveo da poziva sve da se uzdrže od eskalacije, i napisao da je saglasan sa ocenom američkog ambasadora Džefrija Hovenijera da današnje nasilne mere treba odmaһ da budu obustavljene.

20.39 – Osmani pravda nasilje

Predsednica privremenih prištinskih institucija pokušala je da opravda današnje nasilje na severu Kosmeta. Ona ga je nazvala „legitimnim“.

„Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo je nepovrediv, neotuđiv i nedeljiv, zaštićen je svim sredstvima definisanim Ustavom i zakonom. Delovanje kosovske policije protiv Vučićevih nelegalnih struktura i kriminalnim grupa je legitimno, čime ispunjavaju svoje ustavne dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike. Održivost, dugovečnost i uspeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo uvek jači“, poručila je Osmani na Tviteru.

20.31 – Predsednik Vučić: Čim se završi skup, imaćemo Savet za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras na skupu „Srbija nade“ o situaciji na severu Kosmeta. Najavio je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost odmah po završetku skupa.

„Ništa loše nismo nikome učinili, a pritisnuti smo uz zid, nemamo kuda nego da branimo svoju zemlju i narod. Boriću se za svaki sekund mira da duže traje. Ali prvi napad na Srbe, nećemo sedeti skrštenih ljudi. Nećete proterati Srbe!“, rekao je, između ostalog, predsednika Vučić.

19.39 – Peci u pratnji policije napustio zgradu Opštine

Novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci je izašao iz zgrade opštine, nakon što je u njoj proveo više sati u pratnji pripadnika tzv. kosovske policije. Peci je uz obezbeđenje ušao u automobil ali, pored insistiranja novinara, nije dao izjavu.

Na zgradi opštine je i dalje istaknuta srpska zastava. Specijalne jedinice policije i dalje su prisutne ispred zgrade opštine i prema saznanju, ostaće tu preko noći. Trenutno se radi na raščišćavanju ulice, gde je danas zapaljeno jedno vozilo i bačen suzavac.

Meštani su vidno uznemireni i posmatraju šta se dešava.

19.27 – Stano: EU najoštrije osuđuje sukobe inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština

Povodom situacije na severu Kosmeta oglasio se portparol EU Peter Stano.

„Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu – Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat“, naveo je Stano i dodao:

„Svi moraju da preduzmu korake kako bi smanjili napetost situacije i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a očuvanje mira i bezbednost na terenu bi trebalo da bude prioritet. Kao što je EU konstantno navodila, nedavni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za uključene opštine. Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU“.

19.22 – I Rama osudio nasilje: Ne nastavljajte sa ovim potezima

„Da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije“, upitao je večeras albanski premijer Edi Rama i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su „naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost“.

„Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas“, objavio je Rama na Tviteru, aludirajući na događaje na severu Kosmeta.

„To je nepotreban put u trenutku kada je demokratski svet sve uložio u dijalog, normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije i kada je to u centru pažnje SAD, Albanije i Evropske unije“, konstatovao je Rama.

19.14 – Blinken osudio akciju Prištine: Pozivamo Kurtija da zaustavi nasilje

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

19.06 – Skinuli srpsku zastavu u Zubinom Potoku!

Skandal u Zubinom Potoku! U prisustvu policije, sa zgrade Opštine skinuli su srpsku zastavu i stavili zastavu tzv. Kosova.

19.03 – EU osuđuje sukobe

Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe na severu Kosmeta inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, saopštio je portparol Evropske spoljnopolitičke službe.

„Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet“, kaže se u saopštenju.

Takođe je navedeno da EU dosledno ističe, da nedavni vanredni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

„Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba – uz pomoć EU“, poručuje se u saopštenju.

18.51 – Ziade zabrinuta: Uzdržite se od daljih akcija

Šefica Unmika Karolina Ziade sa zabrinutošću prati razvoj situacije na severu Kosmeta i poziva sve da se uzdrže od daljih akcija eskalacije i da preduzmu hitne korake kako bi se situacija smirila, saopštio je Unmik.

„Ziade naglašava potrebu da se pronađe rešenje u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija“, navodi se u objavi Unmika na Tviteru.

18.30 – Hitan sastanak u Prištini komandanta KFOR-a i Kurtija

Komandant KFOR-a Anđelo Ristuća viđen je danas kako ulazi u zgradu vlade u Prištini, nakon današnjih tenzija na severu KiM. Kako prenosi portal „Kaldžo“, njega je na sastanku u zgradi vlade primio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

18.23 – Sramno oglašavanje tzv. kosovske policije, pokušavaju da opravdaju nasilje!

Tzv. kosovska policija se oglasila. Sramno! Pokušavaju da opravdaju nasilje tvrdnjom da su „jedinice angažovane da upravljaju situacijom“, jer su se „građani okupili da spreče gradonačenike da uđu u prostorije“.

U saopštenju se kaže:

„Službenici javnog reda i mira su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su oni kontinuirano odbijali. Demonstranti u Zvečanu su nakon izvesnog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razna jaka oruđa i bombe prema policiji i službenim vozilima, izazvavši direktnu opasnost i lake telesne povrede do sada petorici policijskih službenika, koji su se potom vratili policijskim dužnostima“, navodi se u saopštenju.

Policija je navela da je pričinjena materijalna šteta na četiri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno.

„Uviđajući direktnu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su prinuđene da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući suzavac, da rasteraju masu, a gradonačelnicima omoguće ulazak u objekte opština. Što se tiče dosadašnjih radnji, policija je sarađivala i koordinirala postupanje sa pravosudnim organima, koji su slučaj okarakterisali kao `Napad na ustavni poredak“, dodaje se u objavi.

Iz policije poručuju da će nastaviti da održavaju bezbedno i mirno okruženje za sve građane bez razlike, i da će preduzeti zakonske mere protiv nezakonitih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost u mestu.

18.05 – Odjekuju rafali i detonacije u Leposaviću

Strašan snimak iz Leposavića – čuju se rafali, odjekuju detonacije… Vidi se da je centar grada u dimu.

17.59 – Eparhija raško-prizrenska: EU, Kvinta i Kfor da spreče eskalaciju nasilja

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska i zatražila od Evropske unije, Kvinte i Kfora da se hitno spreči eskalacija nasilja na severu Kosmeta.

„Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da po svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i KFOR-a“, navodi se u saopštenju Eparhije, uz koje su date i fotografije današnjih dešavanja u opštinama na severu.

Dodaju da je zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, da je policija protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno.

16.47 – Hovenijer: SAD osuđuju akciju tzv. kosovske policije

Sjedinjene Američke Države osudile su današnju akciju tzv. kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

„Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

16.41 – Snimak sukoba u Zvečanu

16.31 – Tzv. kosovska policija ušla i u zgradu Opštine Leposavić, centar grada u dimu od suzavca

Posle nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici tzv. kosovske policije uz suzavac i šok bombe, ušli su i u zgradu opštine u Leposaviću.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, ispred opštine je bilo nekoliko stotina Srba koji su se okupili kako bi sprečili nelegalno zauzimanje opštine.

Ceo centar grada je u dimu od količine ispaljenog suzavca i šok bombi.

Suzavac je bačen i u porti crkve.

16.19 – Bačen suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa u Zvečanu

Tzv. kosovska policija je danas u Zvečanu, tokom akcije upada u zgradu opštine, bacila suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu.

16.08 – Ministar Vučević: Sprovešćemo naredbu vrhovnog komandanta, u toku je teror nad Srbima

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je situacija na Kosmetu dramatična, kao što je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao, i da Priština srlja u eskalaciju.

16.02 – Desetak ljudi u bolnici

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović, potvrdila je za Kosovo onlajn da je desetak ljudi primljeno sa povredama od šok-bombi, suzavca ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu opštine Zvečan. Kako je navela Danica Radomirović, njima je ukazana prva pomoć i u pitanju su lakše povrede.

15.20 – Zapaljen automobil tzv. kosovske policije u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu.

Zapaljeni su automobili tzv. kosovske policije i jedan civilni auto.

15.00 – U Leposaviću ispred zgrade opštine građani postavili barikadu

Nakon što su pripadnici kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno ispred opštine postavili barikadu na samom skretanju ka zgradi opštine.

Barikadu su postavili tako što su sa jedne strane prilaza opštini istovarili šljunak i na taj način blokirali taj deo puta.


Simptomatično je to što su se sirene oglasile upravo nakon što je veliki broj Srba prešao administrativni prelaz i krenuo put Beograda na najveći skup u istoriji naše zemlje, na skup koji će danas ujediniti Srbiju, a neprijatelje ostaviti da kukaju i sabotiraju, kao što to sada čine okupacioni gaulajteri na Kosovu i Metohiji.

„NE DAM SRBIJU, NE MOŽETE DA ME NATERATE, MORATE DA ME UBIJETE“: ISTORIJSKI DAN, ISTORIJSKI SKUP, PREDSEDNIK VUČIĆ NA BRANIKU OTADŽBINE

Iako su se ukradenim protestima naroda, kada je blokirana „Gazela“ najviše radovali upravo okupacioni upravnici na Kosovu i Metohiji, deluje da su danas prešli u drugu fazu okrestriranog napada na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića; na najmonstruozniji način plašeći naš narod i držeći ih u neizvesnosti od novog upada albanskih do zuba naoružanih specijalaca.

Pošto su se u četiri opštine na severu KiM danas oglasile sirene za uzbunu a zabrinuti građani okupili oko zgrada opština i sprečili da u njih upadnu kosovski policajci, kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama.

U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)


– Kosovska policija danas po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare pravo na rad u objektima zvaničnika navedenih opština – navodi se u saopštenju. Novi gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića juče su položili svečane zakletve nakon što je to 19. maja prvi uradio gradonačelnik za severnu Kosovsku Mitrovicu Erden Atić. Oni su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.


Nastavljaju se pucnji kosovske policije, jedan automobil je u plamenu. 


Došao je KFOR, okupljeni Srbi pitaju: „Zašto nas ne štitite?“

 

Upravo je saopšteno da dodatne jedinice kosovskih specijalaca pristižu u opštinu Zvečan.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter