Izvor: Tanjug
31.12.2022 u 12:39
0

AMBASADORKA BEN DAVID IZJAVILA: Švedska će insistirati na formiranju ZSO i vraćanju Srba u institucije na KiM

Potrebno je stvoriti uslove da se kosovski Srbi vrate u zajedničke institucije, jer oni igraju važnu ulogu

Švedska će tokom predsedavanja EU koje počinje 1. januara uz insistirati i na dijalogu Beograda i Prištine, brzoj primeni dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština i na stvaranju uslova za povratak Srba u institucije, izjavila je ambasadorka te zemlje u Srbiji Anika Ben David.

Na pitanje kako Švedska gleda na zahtev Prištine za članstvo u EU, s obzirom da Kosovo nije članica UN, kakva će biti procedura i kada misli da bi aplikacija Prištine mogla da se nađe na dnevnom redu EU, ambasadorka Švedske za Srbiju i Crnu Goru kaže da će se tim pitanjem baviti kada zahtev bude na agendi EU.

– To ćemo učiniti u bliskoj konsultaciji sa državama članicama – rekla je ambasadorka koja je na pitanje da li misli da bi taj potez Prištine mogao da utiče na dijalog o Kosovu i Metohiji, odgovorila da EU danonoćno radi na rešavanju krize na severu Kosova.

ZAHAROVA PORUČILA: Nema održivog rešenja za KiM dok se ignoriše ZSO

– Potrebno nam je stvaranje uslova za povratak kosovskih Srba u zajedničke institucije, u kojima oni igraju važnu ulogu – rekla je Ben David za medije.

Na pitanje kakav će biti stav Švedske povodom poštovanja potpisanih sporazuma i dokumenata o KiM u kojima je posredovala EU, a pre svega Briselskog sporazuma, naglašava da je dijalog pod okriljem EU jedini način da se napreduje i postigne dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je ključni aspekt pregovora o pristupanju Srbije EU.

– Od ključne je važnosti da se svi sporazumi prethodno postignuti u dijalogu moraju brzo implementirati. To nisu samo obećanja, već i obaveze obe strane. To podrazumeva osnivanje Zajednice srpskih opština. EU će nastaviti da radi na tom cilju – kazala je Ben David.

– Ponavljamo našu snažnu podršku neumornim naporima specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka – rekla je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na pitanje da li bi Švedska tokom predsedavanja EU mogla više da se založi za zaštitu prava Srba na KiM i formiranje Zajednice srpskih opština i da li će se Stokholm za to zalagati rekla je da je ključno da se svi sporazumi brzo implementiraju.

– Čvrsto smo posvećeni i želimo dobrodošlicu zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU. Geopolitička realnost donela je novu potrebu za hitnošću u procesu pristupanja EU. Ali merila kao osnovni uslovi i dalje važe. Postoji jasan put, jasna metodologija. Želimo da vidimo da se proces pridruživanja zasnovan na reformama ubrzava – rekla je ambasadorka.

Ona je dodala da će nastaviti da poziva Srbiju da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u vezi sa krizom u Ukrajini.

– Ovo je prelomni trenutak za Evropu i svet. To znači da usklađivanje spoljne i bezbednosne politike EU i ispunjavanje kriterijuma EU o osnovama oblikuju mogućnosti za napredak – naglasila je ambasadorka i dodala kako je Srbija „jedan od najvećih primalaca fondova EU u svetu, sa 200 miliona evra godišnje“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter