Izvor: Alo.rs
21.12.2023 u 17:51
0

ZAVRŠENA SEDNICA RIK-a: Komisija glasala o 13 tačaka dnevnog reda

Počela je sednica Republičke izborne komisije u Beogradu

Republička izborna komisija danas održava sednicu povodom proteklih izbora u Srbiji.

Prvi se obratio predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

On je predložio dnevni red današnje sednice.

PREDSEDNIK RIK ODGOVORIO MARINIKI I ALEKSIĆU: Nismo nadležni za odluku o ponavljanju izbora

– Tačka 1 je donošenje zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja na izborima za narodne poslanike na biračkim mestima u inostranstvu, tačka 2, donošenje rešenja o ponvnom glasanju na izbornim mestima na kojima je poništeno glasanje, tačka 3, donošenje odluke o utvrđivanju broja glasačkih listića za sprovođenje ponovnog glasanja za narodne poslanike 30. decembra, tačka 4 odlučivanje o prigovoru Luke Bralića iz Zemuna, tačka 5 odlučivanje o prigovoru Vilimana Milivančevića iz Beograda, tačka 6 odlučivanje o prigovoru Ivana Božića iz Beograda, tačka 7 odlučivanje o prigovoru Snežane Šoškić iz Beograda, tačka 8 odlučivanje o prigovoru birača Bele Antonić iz Beograda, tačka 9 odlučivanje o prigovoru Mire Marković iz Beograda, tačka 10 odlučivanje o prigovoru Branke Đukanović iz Beograda, tačka 11 odlučivanje o prigovoru Milivoja Šakote iz Beograda, tačka 12 odlučivanje o prigovoru Jovana Radomila iz Beograda i tačka 13, razno – kazao je Dimitrijević.

Nakon glasanja, konstatovano je da je večerašnji dnevni red jednoglasno utvrđen.

Po tački 1, naveden je broj glasača na izborima u inostranstvu, te i koliko je koja stranka glasova osvojila u zbirnom izveštaju. Prvoplasirane liste su „AV-Srbija ne sme da stane“ sa 17.797 glasova, zatim SPN sa 8.640 glasova i Ivica Dačić.

Glasanje je zaključeno, a zbirni izveštaj je donet sa 24 od 26 glasova.

Po tački 2, predlogu rešenja o sprovođenju ponovnog glasanja, na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje, predlog je da se ponovno glasanje održi 30. decembra.

Nakon glasanja, doneto je rešenje sa svih 26 glasova u korist ponovljenog glasanja.

Po tački 1, naveden je broj glasača na izborima u inostranstvu, te i koliko je koja stranka glasova osvojila u zbirnom izveštaju. Prvoplasirane liste su „AV-Srbija ne sme da stane“ sa 17.797 glasova, zatim SPN sa 8.640 glasova i Ivica Dačić.

Glasanje je zaključeno, a zbirni izveštaj je donet sa 24 od 27 glasova.

Nakon glasanja, doneto je rešenje sa 26 glasova u korist ponovljenog glasanja.

Po tački 3, o štampanju 2.905 glasačkih listića, za glasanje 30. decembra ove godine, glasalo je 26 članova u korist odluke.

Po tački 4, u vezi sa izbornim mestom 14 u Zemunu, po prigovoru u vezi sa izbornom nepravilnošću krišom iznošenja listića sa biračkom mestu, koji je podneo sam glasač,  glasalo se o tome da prigovor ne može da bude predmet razmatranja jer ne postoji zakonski osnov za donošenje odluke o poništavanju glasanja od strane ovog tela.

Po tački 5, o navodnom nizu izbornih nepravilnosti na izbornom mestu 18, o kao i izostanku podnosioca sa biračkog spiska, konstatovane su manjkavosti samog podneska prigovora. Glasalo se o odbacivanju prigovora.

Rasprava je zaključena, a prigovor odbačen kao nerazumljiv i nepotpun sa 25 glasova.

Po tački 6, ponovo u vezi sa izbornim listićem koji nije stavljen u kutuju, već u džep, na biračkom mestu Opštine Zvezdara, prigovor je odbačen sa 22 glasa od 27 kao neosnovan.

Po tački 7, o prigovoru na odluku o utvrđivanju konačnog broja birača za izbor narodnih poslanika, od 15. decembra, sa tvrdnjama o friziranju podataka o broju glasača i navodnim nedostatkom od cca 81.000 glasača, te da je u pitanju „globalističko-satanistička agenda“, predloženo je odbacivanje istog.

Dimitrijević je prokomentarisao da je ovaj prigovor pročitan kako bi i javnost videla sa čime se sve RIK suočava.

Rasprava je zaključena, a prigovor je kao neblagovremen odbačen sa 26 glasova.

Po tački 8, po prigovoru o utvrđivanju konačnog broja birača, sličnom prethodnom, predloženo je da se isti odbaci kao neblagovremen.

Glasanje je zaključeno sa 25 glasova u korist odbacivanja.

Po tački 9, po prigovoru u vezi sa sprečavanjem u učešću u izbornom procesu od strane Policijske stanice Vračar koja je navodno propustila da utvrdi prebivalište podnosioca, kao i neizdavanju lične karte, utvrđeno je da je prigovor nedozvoljen.

Kako je Dimitrijević rekao, za ove prigovore RIK ne može biti nadležan za postupke zaštite prava predviđenih tim zakonima.

Prigovor je odbačen kao nedozvoljen sa 26 glasova.

Po tački 10, po prigovoru u postupanju Komisije u brojnim procesima koje je, po mišljenju podnosioca, izbore učinilo nelegitmnim i neustavnim, glasalo se da se prigovor odbaci jer ne spada u krug prigovora koje birač ima pravo da podnese.

Prigovor je odbačen kao podnešen od strane neovlašćenog lica sa 22 glasa.

Po tački 11, po prigovoru birača od 22. decembra zbog pogrešnog utvrđenog biračkog stanja na GO Čukarica, kada je, kako se navodi, glasački listić stavljen u džep od strane birača.

Tokom rasprave, predloženo je podnošenje krivične prijave protiv birača zbog povrede Zakona o glasanju, kako bi se ovakvi i slični prigovori sprečili. Dimitrijević je dodao da nije u nadležnosti RIK-a da utvrđuje tačnost ovakvih tvrdnji.

Prigovor je nakon rasprave odbačen kao nedozvoljen sa 21 glasom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter