Izvor: Novosti online
06.12.2022 u 13:07
0

(UŽIVO) MALI U SKUPŠTINI: Ministar odgovorio poslaniku: „Vi ste licemeri, a mi ćemo da se borimo za interese građana!“

U Skupštini Srbije danas u 10 časova nastavljena rasprava o predloženom budžetu Srbije za sledeću godinu.

NAKON JUČERAŠNJE VIŠEČASOVNE POLEMIKE: Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o budžetu!

Selaković: Bivša vlast uništavala Srbiju

Nikola Selaković, ministar rada i zapošljavanja, odgovarajući poslanicima u Skupštini Srbije pokazao je papir na kome su statistički podaci.

– 2012. godine iz budžeta Republike Srbije finansiran je deficit za penzije sa 43,4 odsto. Jedva nešto više od polovine je finansirao Fond – rekao je Selaković i naglasio da je tadašnja vlast uništavala Srbiju. – 2021. taj deficit je sveden na 11,5 odsto. Danas to je 1,3 odsto.

Srbija danas i pre 10 godina

Ministar finansija Siniša Mali objasnio je na primerima kako ova vlast brine o budućnosti građana Srbije.

– Proteklih proteklih nedelja čuli smo pretnje da će neko snositi posledice, neargumentovane izjave i neznanje. Ekonomija je nešto ozbiljnije. Ono što jeste rezultat onoga što smo uradili dovelo je do toga da i pored ekonomske krize u svetu, Srbija dve poslednje godine bude komulativno najbržerastuća ekonomija u Evropi. Malopre smo čuli proizvoljnu izjavu da nema reformi, nema ničega, sve je ovo iluzija, pa ajmo samo da pogledamo svaki makroekonomski indikator danas i kakav je bio pre recimo 10 godina, pa da uporedimo gde je Srbija danas, a gde je bila tada. Ako pogledate stopu rasta naše ekonomije, našeg BDP. Prvi put ćemo ove godine imati preko 60 milijardi evra vrednosti BDP. Vrednosti svega što smo proizveli ove godine u našoj zemlji, kada saberete i robe i usluge. Pre 10 godina vrednost BDP bila je 33,7 milijardi. Dakle, ekonomija je egzaktna nauka, brojke su egzaktne stvari. Možete lako da uporedite da li je 60,2 veće od 33,7 – rekao je Mali te nastavio dalje objašnjavajući poslanicima. – Ako pogledate stopu nezaposlenosti, 2012. godine 25,9 odsto. Svaki četvrti u Srbiji pre samo 10 godina nije imao posla. Danas je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu i 8,9 odsto. U njihovo vreme preko 50 dosto mladih je bilo bez posla.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Mali je podsetio da se tada nije pričalo ni o energiji, da je vojska bila urušena, da nije bilo novih bolnica.

– 331 evro prosečna plata pre 10 godina i sada prosečna plata sa povećanjem u decembru ove godine biće 720 evra. U decembru mesecu naredne godine biće 820 – naveo je Mali.

Mali je podsetio da bivša vlast na računu nije imala ni novac da isplati penzije, a da su sada penzije povećane.

Mali odgovorio poslaniku: Vi ste lidemeri, a mi ćemo da se borimo za interese građana

Ministar finansija Siniša Mali ukazao je na to šta znači biti licemer, te zaključio da će se boriti za interese građana delima.

– Premijerka je jasno izložila šta znači biti licemer i to potkrepila primarima. Podsetiću vas da je pred vama predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu, projekat čiste energije i energetske efikasnosti između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razoj koji je ima za cilj meru unapređenje energetske efikasnosti, uvođenje održivog grejanja, ugradnju krovnih solarnih panela kod domaćinstava. Dakle, par ekselans zakon koji se odnosi na zelenu agendu. Interesantno je da se poslanik koji se javio zalaže za sve to, ali su glasali da se zakon i ne nađe na dnevnom redu. To je po meni definicija licemerja. Pod broj dva. Kaže isti poslanik: „Mali zeleni papir“. Pa nije mali zeleni papir. Bilo je više tih zelenih papira, a niste se čak ni potrudili da budu na recikliranom papiru, a onda ste danas zbog Šolaka došli sa deset, dvadeset papira i to u većem obimu i to u boji i to takođe ne na recikliranom papiru upravo promovišući šta? Zelenu agendu? – rekao je Mali odgovarajući opozicionim poslanicima u Skupštini.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta opet je ometao poslanike, te mu je poslanik Milenko Jovanov ukazao na to da je čak i papir koji je pokazivao pogrešno okrenuo.

– Ne može da se urla i da se dobacue – reagovao je Jovanov. – Ćuta urla i sad. Ćuto tek je pola 12, imaš više rubina u sebi.

Na kraju jučerašnje višečasovne rasprave, premijerka Ana Brnabić, koja je u parlamentu „branila“ predlog budžeta, zatražila je podršku poslanika za predloženu republičku kasu za 2023. godinu.

Još jednom je istakla da je predloženi budžet u skladu sa prioritetima koji su izloženi u njenom ekspozeu poslanicima, te da će Vlada Srbije nastaviti sa kapitalnim investicijama, graditi mostove, bolnice, škole, naučne institute, kao i da će raditi na podizanju životnog standarda građana.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“. 

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter