Izvor: BSC happy portal/Kurir.rs
29.05.2023 u 10:52
0

(UŽIVO) POTRESNE SLIKE IZ ZVEČANA: Duge cevi, bodljikava žica, Kfor pustio zaposlene, Kurtijeva policija bacila suzavac

U Leposaviću su razvukli bodljikavu žicu oko zgrade opštine.

Veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Srbi postavili srpsku trobojku na blindirano vozilo Rosu ispred opštine Zvečan, Goran Rakić ponovio zahteve (VIDEO)

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

U blizini opštine Zvečan prisutan je veliki broj pripadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten „obezbeđenja“ oko zgrade opštine, u koju se u petak uz primenu sile „uselio“ albanski gradonačelnik, posle izbora na kojima Srbi nisu učestvovali. Iza pripadnika Kfora se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Pratite uživo iz časa u čas

12.47 – Lavrov: Situacija na Kosovu napeta i zabrinjavajuća, Zapad stao na stranu Albanaca. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i da zabrinjava, prenosi Kosovo online informaciju Raše tudej Balkan.

Ruski šef diplomatije naveo je da je Kosovo dobilo samostalnost jednostranim i nezakonitim proglašenjem, dok sve ono što je EU dogovorila sa Beogradom i Prištinom pre oko 10 godina još nije u potpunosti sprovedeno u delo. To se, kako je ocenio, ni neće desiti, jer je „Zapad stao na stranu separatista“, te po tom pitanju „niko ništa ne planira da uradi“.

„Uznemirava ponašanje prema srpskom stanovništvu koje ovih dana izražava protest zbog nezakonitog preuzimanja vlasti na severu autonomne pokrajine“, rekao je Lavrov, dodajući da je NATO stao na stranu separatista. On je ponovio da su izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova nelegitimni, jer je u njima učestvovalo svega oko tri odsto stanovništva. Dalje odluke, kako je kazao, donosiće predsednik Srbije, srpski narod i Srbi koji se na severu Kosova bore za svoja prava. Upozorio je da u centru Evrope sazreva konflikt, na istom tom mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju protiv tadašnje Jugoslavije.

12.10 – Misija Kfor: Povećali smo prisustvo na severu, obezbedićemo bezbedno okruženje. Misija Kfora na Kosovu pozvala je sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju.

U saopštenju Misije navodi se da je Kfor, predvođena NATO-om jutros povećao svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, nakon najnovijih dešavanja u toj oblast.

„Cilj prisustva Kfora je da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine. Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju“, navedeno je u saoštenju.

Kfor ističe da je u skladu sa svojim mandatom, spreman da preduzme sve neophodne radnje kako bi obezbedio bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način.

„Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike međunarodne zajednice. Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji“, istaknuto je u saopštenju, prenosi Kosovo online.

12.00 – Gradonačelnik Leposavića nije otišao na sastanak sa Hovenijerom, nalazi se u zgradi opštine. Pozivu ambasadora SAD Džefrija Hovenijera na sastanak, odazvali su se samo gradonačelnici iz redova DPK Izmir Zećiri i Iljir Peci, gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka iz redova DPK, dok su isti bojkotovali novi gradonačelnici sa severa iz redova Samoopredeljenja.

Gradonačelnik Leposavića iz redova Samoopredeljenja Ljuljzim Hetemi nije prisustvovao sastanku. On je zajedno sa poslanikom Skupštine Kosova Salji Ziba još u ranim jutarnjim časovima ušao u prostorije opštine Leposavić. Američki ambasador Hovenijer se još nije oglasio povodom toga što su gradonačelnici iz redova Samoopredeljenja bojkotovali sastanak, javlja Kosovo online.

11.40 – Izuzetno napeta situacija u Zvečanu. Kako javljaju reporteri Kosovo onlajn, situacija u Zvečanu je izuzetno napeta. Albanski novinari su se iznaneda povukli s ulica i otišli dalje od zgrade opštine. Prisustvo pripadnika Kfora je i dalje veliko, u samoj zgradi se nalaze specijalci, a ispred su pripadnici specijalnih jedinica sa gas maskama.

11.30 – Ometanje signala mobilne telefonije na severu. Kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu Kosova, javlja Tanjug. Zato je otežano uspostavljanje telefonski i internet veza u četiri opštine.

10.45 – Građani Zvečana pustili vozilo Kfora da se povuče. Okupljeni građani su propustili vozilo Kfora da se povuče iz mase.

10.42 – Kurti: S Borelom sam razgovarao o postizbornom procesu na severu Kosova. Aljbin Kurti je saopštio da je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom o aktuelnim temama, uključujući i postizborni proces u opštinama na severu Kosova. „Izabrani gradonačelnici na severu pružaće usluge svim građanima“, napisao je Kurti posle ponoći na Tviteru.

Dodao je da je važno je intenzivirati dijalog za punu primenu Osnovnog sporazuma između Srbije i Kosova.

10.40 Dva zahteva Srba – odlazak nelegitimnih gradonačelnika i povlačenje specijalaca. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

Patrole Kfora blokirale su jutros za automobilski saobraćaj ulice koja vodi do zgrade opštine Zubin Potok, pa se do opštine može samo peške.

10.10 Srbi u Leposaviću pevaju kosovske pesme. U Leposaviću je trenutno mirna, ali napeta situacija. Srbi su i dalje okupljeni ispred zgrade Opštine. Vojnici Kfora nalaze se u krugu centra Leposavića.

09.45 – Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu okačili srpsku trobojku na jedno od oklopnih vozila kosovske policije.

09.30 – Albanski gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da će se posle sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će otići u svoju kancelariju u opštini ili ne, prenosi Dukađini.

09.24 – Kfor propustio zaposlene Srbe iz opštine, policija ih dočekala suzavcem.

09.00 – Komandant Kfor zatražio od predsednika SL Rakića da se udalje od opštine Zvečan. Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je danas od predsednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića da se udalje Srbi koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.Tokom susreta sa Ristučijem, Rakić je zatražio da se kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da novoizabrani gradonačelnik podnese ostavku.

Kako izveštava Koha.net, Ristuči je najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, „doći do pucnjave“. „Ovo je objekat Opštine, objekat građana, gde rade naše porodice i mi ćemo ovde ostati. One koji su nepoželjni treba ukloniti. Ako želite da odete, stvorićemo vam prostor da odete“, rekao je Rakić predstavnicima Kfora.

Uočeno je pojačano prisustvo vojnika Kfora ispred zgrada opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubinom Potok. Po obodu objekata opštine postavljene su i žičane ograde, dok je jedan broj građana počeo da se okuplja. Predstavnici Srpske liste razgovarali su sa pripadnicima kosovske policije, a od njih je zatraženo da oslobode Opštinu Leposavić kako bi se „zaposleni vratili u opštinu“.

U Zubin Potok, pred zgradu opštine stiglo je sedam oklopnih automobila Kfora. Neki pripadnici Kfora ušli su u zgradu. U blizini objekata opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan je primetno veće prisustvo oklopnih vozila Kfora, javljaju reporteri sa lica mesta

08.51 – U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine. Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju „idite, idite“ i „ovo je Srbija“.

09.00 – Raste broj okupljenih građana u Leposaviću. Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz minuta u minut, sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

08.25 – Odalović: Svi su osudili Kurtijeve provokacije, ali nema nijedne posledice. Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je jutros da premijer Aljbin Kurti „u kontinuitetu provocira i izaziva incidente“, ali da nedostaje reakcija međunarodne zajednice na to. „Mi ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz onih centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To je i Kvinta i SAD i EU i svi koji su se oglasili da osude, da kažu da je to nešto što ne odobravaju i nešto što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice“, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da su okupirane zgrade četiri opštine na severu Kosova, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, kao i da niko nije pozvao kosovsku policiju da napusti te zgrade.

Odalović je ocenio da je najveća greška što je međunarodna zajednica rezultate izbora, koje je Priština organizovala krajem aprila u opštinama na severu Kosova i Metohije, proglasila legalnim. Prema njegovoj oceni, jedino rešenje je da se kosovska policija povuče sa severa Kosova, a da njihovo mesto zauzmu Kfor i Euleks.

Komentarišući poziv ambasadora SAD u Prištini Džefri Hovenijer novoizabranim gradonačelnicima na sastanak, Odalović navodi da je to značajno jer Vašington ima najveći uticaj na privremene prištinske institucije.

„Ako im oni budu rekli da nešto ne rade, oni neće raditi. Ako im kažu da danas ne idu ni u Zvečan, ni u Leposavić, ni u Zubin Potok, ni u Kosovsku Mitrovicu, oni neće otići“, rekao je Odalović.

08.21 – Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu. Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve. Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

Specijalci se povukli u zgradu opštine, policija je ostala ispred.

08.08 – Meštani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine. Meštani Zubinog Potoka okupili su se ispred zgrade opštine. Ogorčeni pitaju „kakva je ovo demokratija“.

07.49 – Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se pripadnicima Kfora u Zvečanu: „Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepozeljni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete“.

07.40 – KFOR propustio zaposlene iz opštine Zvečan, zaustavila ih policija suzavcem. Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su pretkodno pripadnici KFOR-a propustili.

Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija su od jutros raspoređene ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao.

Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i nakon više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac. Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.

Na samom ulazu u zgradu su i dalje pripadnici specijalnih snaga policije u blindiranim vozilima. Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM.

Situacija je napeta. Škole ne rade, a službenici lokalnih samouprava se spremaju na posao iako je nejasno da li će moći da uđu u zgrade.

Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i Kfora. U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

07.37 – U toku su pregovori Srba i albanske policije. „Zbog vas su đaci jutros pretrpeli šok, nemojte da bacate šok bombe ili nešto drugo“, Srbi mole Albanca, predstavnika tzv. kosovske policije a on odgovara: „Nemoj brate, nemoj brate, mi će da se povučemo, samo nemoj da bacite nijedan kamen“.

07.35 – Jedan od okupljenih Srba izuzetno uznemiren i besan na engleskom je uzvikivao Kforu: Pomozite, molim vas pomozite nam, vi treba da reagujete, a šta ste uradili! Ništa!

07.30 – Srbi pokušali da uđu u zgradu opštine u Zvečanu, situacija je izuzetno napeta, polomljeno je staklo na ulazu u zgradu. Srbi uzvikuju Srbija, Srbija.

07.15 Oglasile se sirene u Zvečanu.

07.10 – Srbi se u velikom broju okupljaju ispred zgrade opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Sa njima su čelni ljudi Srpske liste. Situacija je veoma napeta.

07.05 – Albanski policajac razgovara na srpskom jeziku sa Goranom Rakićem i Igorom Simićem. Prethodno je razgovarao i sa većom grupom okupljenih Srba obećavajući da neće biti nikakve primene sile.

KFOR ispred Opštine Leposavić

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter