Izvor: Kurir.rs
21.01.2024 u 13:13
0

(UŽIVO) SINIŠA MALI OBILAZI GRADILIŠTE BUDUĆEG KOMPLEKSA „EXPO 2027“: „Stari železnički most se pretvara u pešački most“

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali obilazi danas gradilište budućeg kompleksa u kome će biti održana specijalizovana izložba Expo 2027 u nedelju 21. januara 2024. godine u 12 časova.

Obilazak gradilišta

– Nalazimo se na lokaciji gde će biti izgrađeni svi objekti neohodni za EXPO. Velika je odgovornost da sve završimo u roku. Imamo oko tri godine da uradimo sve. Ovde će biti glavni ulaz. Veoma je težak teren. Dovodimo svu neophodnu infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju, struju. Sve što je potrebno da bi radovi počeli na proleće. Imaćemo 4,5 miliona kubika nasutog peska, oko 900 kubika kamena.

Prezentacija projekata u okviru EXPO 2027

– To su ogromni, ogromni radovi, 930.000 kubika kamena… ogromne količine što vam samo govori koliko je ovo inženjerski veliki izazov, koliko je velika površina i kako stvarno stvaramo jedan potpuno novi grad. Ono što sada radimo, prvi deo, osim nasipanja kamena, zemlje, peska, podizanje cele kote za metar do tri, jeste dovođenje i kompletne infrastrukture, dakle od vodovodne do kanalizacione mreže, trago-stanica, 10 kilometara novih bulevara, novih puteva, potpuno se menja ovaj deo Beograda – rekao je ministar Mali predstavljajući projekat novog grada koji će tu nići.

NEMAMO RAZLOGA ZA BRIGE: Siniša Mali – Nikad nismo bili stabilniji, sada je trenutak da budemo složni

– Ovaj most na Savi je arhitektonsko čudo. Na proleće krećemo da ga radimo. On je umesto onog koji su nemci izgradili u Drugom svetskom radu. Ulava se kod Ekonomskog fakulteta.

– I most i tunel su dva izuzetno važni za Beograd. To vam pokazuje koliko jedna ideja kao što je EXPO 2027 pokreće sve.

– Moram da pomenem Beograd na vodi. To je obećanje koje smo dali i ispunili. Od najružnijeg dela grada napravili smo jedan od lepših. Kula Sent Bridžis se otvara već u martu. Do kraja 2025. svaki objekat u Beogradu na vodi biće ili završen ili započet. A počeli smo 2014. godine, rekli su nema to šanse da se završi, a evo vidimo da se privodi kraju.

– Kod Galerije će biti nova pijaca, i to jedna od najlepših u Evropi. Biće kao u Madridu, sa restoranima, i tako dalje.

– Imamo promenadu, od 25. maja preko Kalemegdana do Ade Ciganlije. Prelepa mogućnost za šetnju i slobodno vreme.

– Stara železnička stanica postaje muzej. Projekat je završen. Gradi se novi objekat, biće prelepo, sa pozorištem, i vratićemo duh kulture Beograd. Iza ovoga se gradi nova škola i vrtić. Ovaj deo grada dobija svoje obrise.

– Svetoniikolski park ćemo srediti i urediti. Skele se skidaju sa hotela Bristom, otvara se u maju ili junu. Ispod parka gradimo podzemnu garašau sa 420 mesta. Ovaj deo grada dobija jedan poseban duh.

– Ovo je stari železnički most. Pored Galerije. On se pretvara u pešački most.

– Sa novobeogradske strane uklanjamo one šljunkare, jer će tu biti ulazak na most. Moći ćete sa jedne na drugu stranu reke pešice.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter