Izvor: Alo.rs
30.07.2023 u 12:20
0

PREDSEDNIK VUČIĆ SA MUSEVENIJEM: Počeo poslovni susret Srbija-Uganda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Svečani doček predsednika Ugande upriličen je u 10 sati, nakon čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice zvaničnika.

printscreen/Tanjug

 

Održani su i plenarni razgovori delegacija Srbije i Ugande predvođeni dvojicom predsednika, dok su izjave za medije planirane u 11.30.

Obraćanje predsednika Musevenija

Museveni je rekao da su njegova delegacija i on veoma srećni što su u Srbiji.

– Imali smo veoma korisne razgovore i Srbija, a Jugoslavija pre nje, je nešto što nam je nepoznato. Imali smo odlične odnose sa Jugoslavijom i maršalom Titom. Pratili smo sve ono što je Tito radio, njegove stavove, a posebno neutralne stavove koje je maršal Tito čuvao posebno između Sovjetskog saveza i Kine. Tito je odbijao da se prikloni i jednoj i drugoj strani – rekao je Museveni.

Kaže da je ovde da obnovimo našu saradnju.

Predsednik Vučić izrazio je veliku zahvalnost predsedniku Museveniju na poseti Srbiji.

– Mogli ste da primetite da se on seća i Edvarda Kardelja i disidentskog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu i kako je to izgledalo. Mnogo sam mogao da naučim od predsednika Musevenija o političkoj situaciji u Africi i koliko brzo Afrika napreduje. Već za 30 godina će preći 2,5 milijarde stanovnika i time postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu. Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se drži principa međunarodnog prava i što poštuje teritorijalni integritet Srbije. Otvorili smo pitanje konkretne saradnje. Do kraja avgusta delegacija naših eksperata, predvođena bar jednim ministrom posetiće Ugandu da unapredimo našu saradnju u poljoprivredi, ali i u svim drugim sferama poput odbrane. Uganda danas imam 44 miliona stanovnika, a 2050. očekuje se da ima 106 miliona. To je zemlja sa ogromnim potencijalima. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore. Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine. Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi. Mi smo imali veliko širenje i veliko povećanje rada i uspeha broja linija za Er Srbiju, ali u narednom periodu ćemo morati da se dodatno fokusiramo na dodatne tačke u Africi – rekao je Vučić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter