Izvor:
04.12.2016 u 21:37
0

VULINOV APEL EVROPSKOJ UNIJI: Zaustavite bujanje fašizma u vašoj zemlji-članici!

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je danas na Evropu da osudi, kako je naveo, bujanje fašizma u jednoj zemji članici EU ocenjujući da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama.

– Upozoravamo i hrvatsku javnost i čatav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi – rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola ''''Za dom spremni''''.

Kako kaže, to više nije piitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

– Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli – rekao je Vulin.

Ističe i da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsednica države slika sa ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno.

– Onda možete da očekujete da se tako nešto desi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu – rekao je Vulin.

Navodeći da to nije više pitanje ni za Srbiju, pa čak ni za Hrvatsku, Vulin je ocenio da je to pitanje za svet i na prvom mestu za EU dokle će ćutati.

– Kada bi neko postavio tablu sa rečenicom ''Zi hajl'' u Mathauzenu da li bi ćutali? Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše ''Zi hajl''. Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi – ''Za dom spremni – zapitao se Vulin.

Kako kaže, to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već od koga zavisi i kako ćemo se ponašati u budućnosti, odnosno da li ćemo dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

– Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi, ili preti da se ponovi. Zato apelujem na Evropu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemji, članici EU – rekao je Vulin ocenjujući da su svi jako zabrinuti ako su to vrednosti koje treba da se promovišu u EU.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter