Izvor: Kosovo Online
28.10.2023 u 16:54
0

ZAHTEVAMO REAKCIJU EULEKSA I KFORA: SRPSKA LISTA protiv IZGRADNJE POLICIJSKE STANICE u ZUBINOM POTOKU!

Srpska lista saopštila je danas da najava gradnje policijske stanice u blizini osnovne škole i vrtića u Zubinom Potoku predstavlja primer institucionalnog pritiska vlasti u Prištini prema srpskom narodu na Kosovu i pozvala Euleks i Kfor da reaguju, jer su oni odgovorni za bezbednost svih građana. 

Kako navode u saopštenju izgradnja policijske stanice je planirana „uz protivpravno oduzimanje zemljišta od obrazovnih institucija, za smeštaj jednonacionalne Kurtijeve policije koju srpski narod ne doživljava kao deo zajednice“, što je izazvalo nezadovoljstvo građana na severu Kosova, a posebno u opštini Zubin Potok.

„Previše je primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika Kurtijeve policije, te je ovakav potez očekivano izazvao uznemirenje građana. Ujedno, ova odluka ima za cilj stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije čime Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština“, navedeno je u saopštenju.

Srpska lista podseća javnost da „Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice, jer takva odluka nikada nije dostavljena lokalnoj samoupravi, niti je od tadašnjeg rukovodstva zatražena saglasnost niti odgovarajuće dozvole za izgradnju takvog objekta“

„Apelujemo na međunarodne predstavnike da obuzdaju Kurtija i spreče eskalaciju situacije na terenu te nastavak militarizacije naših opština. Sever Kosova i Metohije izgradnjom parapolicijskih baza od strane Prištine, sve više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju. Zahtevamo reakciju i Euleksa i KFOR-a koji su odgovorni za bezbednost svih građana, ali i verujemo svesni da ovaj potez nije korak u pravom smeru u smislu deeskalacije situacije“, poručuju iz Srpske liste.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter