Izvor: Happy BSC Portal/Kosovoonline.com
24.11.2023 u 13:40
0

ALBANIJA SKINUTA SA SIVE LISTE: Ispunjava obaveze iz akcionog plana (VIDEO)

Izveštaj Međudržavnog tela za razvoj i unapređenje mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou, FATF od 27. oktobra, pozdravlja značajan napredak Albanije u ispunjavanju obaveza iz akcionog plana u vezi nedostataka koje je to telo identifikovalo februara 2020. godine.

U izveštaju FATF piše da Albanija više nije predmet pojačanog procesa praćenja FATF i da je skidanje sa „sive liste“ usledilo radi poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, smanjenja rizika od pranja novca, registracije podataka o vlasništvu u gotovo celoj zemlji, kao i zbog uspostavljanja delotvornoh mehanizama za otkrivanje i sprečavanje kriminalne infiltracije u privredi. Navode da je ispunjena i preporuka za davanje tačnih i ažurnih informacija o vlasništvu nad imovinom. Veliki uticaj je imala reforma pravosuđa, zbog povećanog broja krivicnih gonjenja i zaplene imovine stečene nelegalnim putem.

Da bi bila skinuta sa liste Albanija je morala između ostalog da ispuni kriterijume boljeg razumevanja faktora rizika, kontrole, i približavanje standardima te organizacije. FATF ima 40 preporuka koje zemlja mora da implementira u nacionalno zakonodavstvo kako bi pokazala tehničku usklađenost sa standardima za sprečavanje pranja novca, finansiranje terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. Telo je osnovano u Parizu 1989 godine i ima 39 zemalja članica.

O skidanju Albanije sa sive liste misljenja albanskih ekonomista nisu optimistična. Za Zefa Precija koji je izršni direktor „Albanskog Centra za ekonomska istraživanja“ vest o skidanju Albanije sa „sive liste“ FATF je pozitivna, ali problemi ostaju isti- pranje novca i korupcija i dalje štete poslovanju, smatra Preci.

– Treba naglasiti da on nije toliko vezan sa propise ili zakone koji su usvojeni, već zbog činjenice da je vlada napvila korak nazad u vezi sa dodelom “zlatnih pasoša”, sa planovima za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, i sa sumnjivim investicijama iz arapskih zemalja. Nadam se da je albanska vlada ozbiljna po pitanju promene stava. Do skidanja sa liste došlo je jer je vlada pripremila one propise koji su bili preporučeni. Naravno da je to pozitivna vest za zemlju, usko povezana sa poslovnom i investicionom klimom. To treba opisati kao pokret “odozgo na dole”, albanske vlade posebno tokom poslednje decenije, jer je postala svesna da međunarodni nadzor ime veze sa zakonima i institucijama, jer su oni povezani sa procesom evropskih integracija. Naša vlade su fleksibilnije kada je reč o izradi zakona, nego o primeni zakona. Moram reći da se pranje novca nastavlja i da je to element koji šteti normalnom poslovanju – kazao je Preci.

Predsednik privatnog Evropskog Univerzieta u Tirani, ekonomista Džepa kaže da to nema direktne veze sa nevormalnom ekonomijom u zemlji. U izjavi za Kosovo online naglašava da je stepen neformalnosti u albanskoj ekonomiji još uvek visok posebno u pojedinim oblastima i na određenim tržištima.

– Neformalnost nije pojava koja je homogena u svakoj oblasti ekonomije. Trenutne ocene pokazuju da je gotovo trećina ekonomije u našoj zemlji neformalna, dok u nekim tržištima ovaj nivo može biti i mnogo veći. To se odnosi na poslovinu praksu, na zapošljavanje, plaćanje poreza, a ne na parametre koji određuju rangiranje na “sivoj listi”. Ipak, skidanje s liste pozitivno utiče na regionalnu saradnju, jer Albanija postaje sigurnija zemlja za monetarne transakcije. Ovo nije samo zbog poruke koju daje investitorima, već zato što utiče i na političke institucije. Sve to stvara pozitivnu percepciju za našu zemlju, u pogledu ozbiljnosti reformi u Albaniji. To olaksava procese regionalne saradnje i investicije u celini – rekao je Džepa.

Na FATF listu dospevaju zemlje koje nisu usvojile određene preporuke u vezi sa sprečavanjem pravnja novca, borbom protiv terorizma i nelegalnim tokovima novca. FATF je međunarodne standarde u toj oblasti donela 2012 godine i Albanija koja nije njena članica se obavezala na njih.

NASTAVLJA DA SE PREPUCAVA SA SRBIJOM: Grlić Radman kritikovao srpsku retoriku„Tome nema mesta na putu ka EU”

Da bi bila skinuta sa liste Albanija je morala između ostalog da ispuni kriterijume boljeg razumevanja faktora rizika, kontrole, i približavanje standardima te organizacije. FATF ima 40 preporuka koje zemlja mora da implementira u nacionalno zakonodavstvo kako bi pokazala tehničku usklađenost sa standardima za sprečavanje pranja novca, finansiranje terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. Telo je osnovano u Parizu 1989 godine i ima 39 zemalja članica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter