Izvor: Tanjug
18.07.2023 u 12:16
0

MILATOVIĆ ISTIČE ZNAČAJ SARADNJE DVEJU DRŽAVA: „Srbija bitan ekonomski partner Crnoj Gori“

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta da je Srbija bitan ekonomski partner, i da je, kako je naveo, razumno sa takvim partnerom ostvariti dobre odnose.

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik je pitao Milatovića kako misli da nastavi da razvija odnose sa Srbijom, a hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula kako gleda na odnose sa Srbijom, te na proces formiranja nove vlade u Crnoj Gori.

Picula je naveo i da je važno reći i šta se dešava sa inicijativom Otvoreni Balkan.

JAKOV MILATOVIĆ U BEOGRADU: VUČIĆ priredio večeru za predsednika Crne Gore

„Ako su medijski navodi tačni, predložićete odlaganje izveštaja Evropske komisije. To bi bio presedan, posebno ako se zna da nam redovne ocene i služe da analiziramo situaciju“, kazao je Picula.

Poslanik Klemen Grošelj pitao je šta se dešava sa primenom zakona, kako bi svi bili jednaki pred institucijama.

Viola von Kramon pitala je Milatovića šta se dešava sa pravosuđem i borbom protiv kriminala.

„Vaš prethodnik nije tu imao puno uspeha. Pitanje je hoće li i sam Đukanović i osobe iz njegovog okruženja biti predmet krivičnog postupka“, navela je ona, uz napomenu da je važno čuti stav o Berlinskom procesu.

Poslanik Žan-Lik Lakapel pitao je o statusu Srba u Crnoj Gori, odnosima sa Srbijom, te o statusu Srpske pravoslavne crkve, koju je, kako je rekao, ugrozio bivši predsednik Crne Gore.

„Pitam se kakve odnose nameravate da gradite sa mitropolitom Joanikijem“, naveo je Lakapel.

Poslanik Kristijan Sagart naveo je da oseća evropski entuzijazam u Crnoj Gori i pita se šta će biti sa starim političarima koji su ranije bili na vlasti.

Hrvatska evroposlanica Željana Zovko pitala je o statusu hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Milatović je u uvodnim napomenama kazao da je nakon ruske agresije na Ukrajinu u Briselu stvoren ambijent da se politika proširenja pokrene i da se daju rezultati.

Obrazlažući zašto misli da je Crna Gora na izborima 2020. godine postala demokratija, on je rekao kako je od Berlinskog kongresa Crnom Gorom vladalo četiri režima, te da je tek na izborima pre tri godine došlo do stvaranja kompetitivne demokratije.

Milatović smatra i da je njegova pobeda nad Milom Đukanovićem na izborima ove godine pokazala da većina građana Crne Gore želi da država bude deo EU.

„Crna Gora je veličine Štutgarta. Ona kao mala država to može da iskoristi, i njen proces pregovora traje već 11 godina. To pokazuje da nije bilo političke volje da se država približi EU“, naveo je Milatović.

Šef crnogorske države ukazuje da u Crnoj Gori stasava mlada generacija političara, koja nije korumpirana i koja je spremna na reforme.

„Možda je pre deset, 12 godina ili pet godina bilo stabilnosti, političke stabilnosti, pa i institucija, ali to je bilo nešto kao Potemkinova sela.Tih institucija je bilo samo na papiru. Prave promene dešavaju se sada“, tvrdi Milatović.

On je naglasio da su pokrenuti neki krivični postupci, protiv bivše predsednice Vrhovnog suda, pa i bivšeg predsednika Privrednog suda, te nekih bivših čelnika policije. Milatović kaže da su dokazi poslati iz Europola pokazali da je deo institucija bio direktno na vezi sa mafijom.

Milatović tvrdi da će novi saziv parlamenta verovatno biti formiran iduće sedmice, a nova vlada u narednih nekoliko sedmica.

„Verujem da će proevropske snage dominirati na političkoj sceni“, naveo je Milatović, čije učešće na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter