Izvor: kurir
16.03.2024 u 14:00
0

DODIK PODSETIO NA JEDNU OD NAJVEĆIH TRAGEDIJA SRBA KRAJEM 20. VEKA: „U egzodusu su uništavali trobojke, silovali, klali“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je egzodus sarajevskih Srba, iako jedna od najvećih i najpotresnijih tragedija koja je zadesila stradalnički srpski narod na kraju 20. veka, bio i egzodus do slobode jer su ljudi napuštali svoja imanja i vekovna ognjišta da bi slobodno živeli u svojoj Republici Srpskoj.

„Srpsko, danas Istočno Sarajevo, po svemu je jedinstven grad. To je jedini grad koji je branjen i odbranjen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u kojem su srpski borci odbili 35 neprijateljskih ofanziva, da bi na kraju, za pregovaračkim stolom, nažalost, većinskim delom bio predat u ruke onih od kojih su se sve vreme branili“,rekao je Dodik za Srnu.

Predsednik Srpske je naglasio da Dejtonski mirovni sporazum jeste značio prekid krvavog rata u BiH, ali je njime načinjena velika nepravda sarajevskim Srbima koji su na početku rata, 1992. godine napustili svoje domove i utočište našli u Srpskom Sarajevu, da bi potom, nakon Dejtona, 1996. godine ponovo napustili tek skućeno i opet krenuli u nepoznato.

Povodom obeležavanja 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba, Dodik je u izjavi za Srnu podsetio da su u februaru 1996. godine Srbi iz sarajevskih naselja Vogošća, Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići… po drugi put bili u izbegličkoj koloni, ali ovaj put noseći sa sobom i svoje mrtve.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter