Izvor: Tanjug
30.05.2023 u 16:00
0

AFERA „AUDI“: KO JE MILU POKLONIO DVA AUTOMOBILA? Nekadašnji predsednik Crne Gore pod lupom Agencije za sprečavanje korupcije

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenuće postupak provere ko je, kada i po kom osnovu bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću poklonio dva automobila marke "audi A8" za potrebe institucije predsednika Crne Gore.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne sme primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrednosti do 50 evra. Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrednost tih poklona ne sme preći iznos od 50 evra, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrednost tih poklona ne sme preći iznos od 100 evra. Inače, svaki poklon vredniji od 50 evra postaje vlasništvo države.

DVA BOMBARDERA SAD NADLETALA BiH: DODIK PROTESTUJE

Agencija za sprečavanje korupcije će proveriti medijske navode i u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuti postupak kojim će ustanoviti da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, kazali su iz ASK za podgorički „Dan“. Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je i da javni funkcioner može biti kažnjen novčanom kaznom od 500 evra do 2.000 evra ukoliko ASK ne prijavi poklone. Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne sme primiti novac, hartije od vrednosti ili dragoceni metal, bez obzira na njihovu vrednost. Ipak, u dosadašnjim izveštajima za mnoge funkcionere je prijavljivano da su dobijali plemenite metale ili poklone koji su pozlaćeni ili posrebreni, ali za sve njih je naglašeno da su postali vlasništvo države.

Iz kabineta bivšeg šefa države Mila Đukanovića „Danu“ je prekjuče saopšteno da automobil „mercedes majbah“ nije oduzet doskorašnjem predsedniku države, već je njegova služba sama vratila vozilo na raspolaganje Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB). Naglasili su da je Đukanović Predsedništvu ostavio na raspolaganje dva „audija A8“ koja su mu poklonili dugogodišnji prijatelji iz inostranstva.

Službi predsednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila „audi A8“ istog stepena bezbednosti, poklon službi predsednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsednika – naveli su iz Đukanovićevog kabineta. Prema zakonu, javni funkcioner kome je ponuđen poklon koji ne sme da primi dužan je da ponudu odbije, odnosno da saopšti poklonodavcu da poklon ne može da primi. Takođe, javni funkcioner je dužan da u roku od osam dana od učinjene ponude sačini pisani izveštaj o učinjenoj ponudi i dostavi ga organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju. Ako javni funkcioner nije mogao da odbije poklon, niti da poklon vrati poklonodavcu, dužan je da organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju preda poklon, koji od dana predaje postaje državna imovina, odnosno imovina opštine, precizirano je zakonom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter