Izvor: BSC HAPPY
14.12.2023 u 20:07
0

LAŽNA DOKTORANTKINJA: Poništen doktorat Izetbegovićeve supruge

Doktorat Sebije Izetbegović je poništen, a odluka o tome objavljena je u Službenom glasniku Kantona Sarajevo.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kaže da to nije ništa novo i da se čekala drugostepena odluka odluka Kantonalnog suda u Sarajevu.„Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu, sada predaje drugi profesor“, rekao je Škrijelj .

On je za RSE naveo da je „sa njom raskinut ugovor 24. aprila. To je epilog prethodno donesenih odluka u organima i telima univerziteta u Sarajevu“.

„Sebija Izetbegović je imala ugovor o radu na Medicinskom fakultetu koji nikada nije dostavljen Univerzitetu u Sarajevu, ali smo ga i formalno poništili. S obzirom da je taj ugovor o radu neodrživ nakon svih akata koje smo doneli, odnosno odluka koje smo doneli na Senatu i Univerzitetu. Ne može biti neko na profesorskom mestu, kome je oduzeta profesura stavljanjem van snage odluke“, rekao je Škrijelj.

Senat Univerziteta u Sarajevu je 13. aprila poništio doktorat Sebije Izetbegović. Ona je dugogodišnja direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

DODIK PREDVIĐA RASPAD EU: To sam video pred sam raspad Jugoslavije, nema jedinstva

Senat je Izetbegović 6. marta poništio zvanje magistarke medicinskih nauka, a krajem marta i zvanje redovne profesorke na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Izetbegović je poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo i supruga Bakira Izebegovića, predsednika Stranke demokratske akcije (SDA), najveće bošnjačke partije u državi.

Izetbegović je direktorka KCUS-a od 2016. godine. Mandat joj ističe u januaru 2024. godine.

Proteklih godina je KCUS napustio veći broj lekara i medicinskog osoblja, javno iznoseći nezadovoljstvo stanjem u ovoj zdravstvenoj instituciji.

Saglasnost za imenovanje direktora KCUS-a daje ministar zdravlja Federacije BiH.

Vlasnici/osnivači su Federacija BiH i pet od ukupno deset kantona u ovom entitetu – Zeničko-dobojski (ZDK), Bosanskopodrinjski (BPK), Unsko-sanski (USK), Srednjobosanski (SBK) i Kanton Sarajevo (KS).

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova i Vlada Federacije ga imenuje na predlog osnivača ove ustanove na mandat od četiri godine.

Dva člana predlaže Kanton Sarajevo, a po jednog ostala četiri kantona. Pored toga, dva člana predlaže Federalno ministarstvo zdravstva, a tri člana su iz reda zaposlenih u KCUS, od kojih najmanje dva moraju da budu zdravstveni radnici.

Vlada Federacije BiH je u aprilu 2022. imenovala deset članova, pri čemu je imenovala samo jednog člana ispred Kantona Sarajevo, te tri člana iz reda zaposlenih u KCUS-u.

Vlast u Kantonu Sarajevo čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS). Te stranke nisu u trenutnoj Vladi Federacije koju od izbora 2014. godine čine Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je kadar Sebija Izetbegović, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez za bolju budućnost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter