Izvor: Tanjug/rtrs
30.01.2024 u 11:24
0

„SRBI, NEMATE ŠTA DA TRAŽITE OVDE“: Novi napad na povratnike u selu Tumare (FBiH)

To je drugi napad u poslednjih pet meseci na Srbe povratnike, zbog čega su oni uznemireni i traže hitan sastanak sa nadležnima

U selu Tumare u opštini Lukavac došlo je do novog napada na Srbe povratnike u FBiH, kada je Radmilu Simić fizički napao maskirani muškarac.

Kako se navodi, u trenutku kada je Radmila izlazila iz kuće, usred dana, napao ju je nepoznati muškarac i pretio joj da će da je zapali, ali je ona, kako je rekla, uspela da se odupre i potom telefonom pozove supruga koji je u obližnjoj šumi sekao drva. Policija je obavila uviđaj, ali počinioca još nisu pronašli. To je drugi napad u poslednjih pet meseci na Srbe povratnike, zbog čega su oni uznemireni i traže hitan sastanak sa nadležnima.

UBIJEN ZBOG SVAĐE U VOŽNJI: Ovo je mladić (19) koji je tragično izgubio život u Sarajevu (FOTO)

Predsednik Mesne zajednice Tumare Ljubiša Mijatović izjavio je da to nije prvi napad i da su posle jednog napada letos četiri porodice rešile da odu, kao i da još njih to planira da uradi.

– Napad na povratnika koji je u veoma lošoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji, ne znam čemu to vodi, mnogo smo zabrinuti – rekao je Mijatović.

Troje Srba povratnika sa ovog područja godinama se vode kao nestali, a jedno lice podleglo je povredama zadobijenim od premlaćivanja.

Poslednja otvorena provokacija dogodila se 14. januara, na Mali Božić, kada su lovci sprečili Srbe da obiđu groblja.

– Kažu „vi nemate šta tražiti ovde“, rekao je Ratko Nikolić, predsednik Mesne zajednice Donja Brijesnica.

Loša bezbednost, lov divljači oko povratničkih kuća i naselja i veoma loša infrastruktura – problemi su koje su zajednički definisali predstavnici svih osam povratničkih mesnih zajednica. Oni su tražili sastanak sa nadležnima od novembra prošle godine, ali odgovor još nisu dobili.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter