Izvor: BSC HAPPY/RTRS
14.07.2023 u 09:04
0

PROGON SRPSKIH STUDENTKINJA U SARAJEVU: Udružili se studenti, mediji, tužioci

Mladi dobro da razmisle o Sarajevu kao opciji za studije

Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati predmet protiv dve studentkinje iz Republike Srpske, Valentine Vujičić i Slađane Todić, zbog objava fotografija oficira Vojske Republike Srpske na društvenim mrežama, što se tumači kao širenje nacionalne i verske mržnje.

Devojke su izložene medijskoj harangi i linču Sarajeva. Studenti Fakulteta za kriminalistiku iz tog grada tražili su da budu izbačene sa studija. Obe su nadležnim policijskim upravama u Srpskoj prijavile pretnje koje su kasnije usledile i najavile da ne nameravaju da nastave studije u Sarajevu. Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić rekao je da će učiniti sve da ih zaštiti.

Valentina Vujičić i Slađana Todić izložene su brutalnom linču sarajevskih medija i prozivkama kolega s fakulteta zbog objava o ratnim komandatima VRS i proteranim sarajevskim Srbima. Usledile su ozbiljne pretnje. Zbog straha za ličnu bezbednost Valentina ne želi da pokaže lice, ali je pokazala deo groznih uvreda. Sve je prijavila Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, nema dilemu da je završila sa studijama u Sarajevu. Isto je rekla i Slađana Todić, koja se vratila roditeljima u Bijeljinu.

Ministar bezbednosti BiH kaže da i ovaj događaj pokazuje šta Srbi mogu da očekuju u Sarajevu. „Očigledno da je to ta multientička, građanska BiH, koja nema ništa od građanske zemlje. Učiniću sve sa pozicije na kojoj sam da zaštitim te djevojke“, poručio je Nešić.

Valentina i Slađana potvrdile su da vulgarne pretnje i uznemirujući pozivi telefonom ne prestaju. Razočarane su u dojučaršnje kolege koje su organizovali skup s kojeg su tražili da se dve Srpkinje isključe sa fakulteta. Umesto traženog izbacivanja, dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Јasmin Ahić najavljuje disciplinski postupak protiv studentkinja. Očigledno nije mu u interesu da fakultet napuste najbolji studenti na drugoj godini i praktično ostane bez srpskih studenta u, navodno, multietničkom gradu.

UKLONILI TALBU SA BROJEM PROTERANIH SRBA – još jedan slučaj skrnavljenja srpskih obeležja (VIDEO)

Njegov kolega iz Banjaluke Predrag Ćeranić uočava da su sarajevski mediji već doneli presudu i time ugrozili bezbednost Valentine i Slađane.

– Kakav će biti njihov status na fakultetu ako ih ne izbace mislim da je to veće pitanje, nego kako će izgledati njihov život ako ih izbace. Ima dovoljno fakulteta u Istočnom Sarajevu i na Banjalučkom univerzitetu, pa mogu da biraju – kaže Ćeranić. Indikativna je brzina kojom se u Sarajevu reagovalo na objave studentkinja na društvenim mražama. Nakon medijskih napisa usledile su uvrede i pretnje dvema devojkama, potom protesti da se izbace s fakulteta. Pod tim pritiskom Tužilaštvo BiH formira predmet.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da će institucije Srpske pomoći ovim devojkama.

– Mislimo da je takva kvalifikacija ne samo nedopustiva i prestroga, nego da je politička poruka i pokušaj zastrašanja Srba. Ovih dana ste mogli da vidite stotine poziva na paljenje Republike Srpske, ubistvo Milorada Dodika, Nenada Stevandića i tako dalje i ni protiv koga nisu podigli izveštaj za širenje nacionalne i verske mržnje, a zbog selfija devojaka to rade – kaže Stevandić.

Oglasio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da studentkinje koje su izložene javnom progonu u Sarajevu, ukoliko žele, mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u Republici Srpskoj, najavivši da će pomoći da im se to omogući

Golgota koju prolaze Valentine Vujičić i Slađane Todić i njihove porodice, nauk su za sve roditele da dobro promisle gde će im deca studirati, uostalom, javni univerziteti u Srpskoj i Srbiji su garant dobrog znanja, ali i bezbednosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter