Izvor: net.hr
20.04.2023 u 11:25
2

„TITO JE VEĆI HRVAT OD PAVELIĆA“: Izjava zbog koje gori region

Poznati hrvatski istoričar Ivo Goldštajn govorio je uoči komemoracije u Jasenovcu o uvek vrućoj temi u Hrvata, poređenju Tita i Pavelića, a ovom prilikom je prokomentarisao i vreli dan u Saboru kada je zločinački pozdrav „Za dom spremni“ odnosno o kazni za njegovu upotrebu.

On se na početku intervjua za jednu televiziju osvrnuo na odluku Koordinacije jevrejskih opština o zajedničkoj koloni u Jasenovcu. Ističe da je to dobra odluka i rekao da je prošle godine bilo skoro zajednička komemoracija.

STIŽU DOLARI: Još 325 miliona i municija za Kijev

Problem je daleko od rešenja. Ne može se sve svesti na to da li će i na koji način pozdrav „Za dom spremni“ biti zabranjen. A kada bi se to desilo, problem ne bi bio rešen. Problem je mnogo dublji, mnogo duži, praktično traje 33 godine, a radi se o tome da postoji jaka istorijska revizionistička i neoustaška struja, koja se suočava sa drugačijom kulturom sećanja koju moramo imati i negovati“, rekao je Goldštajn.

On je rekao da je Hrvatska po Ustavu definisana na antifašističkoj tradiciji, a potom se osvrnuo na predloženi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Povišenje kazni nije dovoljno. Problem je mnogo širi. Treba imati na umu da je u januaru 2023. Vlada ratifikovala dve rezolucije koje je usvojila Međunarodna asocijacija za holokaust o umanjivanju i negiranju posledica holokausta i o definiciji antisemitizma.

I u ovim pravno neobavezujućim rezolucijama kaže se da su napori da se smanje ili opravdaju posledice holokausta, što znači značajno smanjenje broja žrtava, osporavanje mehanizama i organizacije genocida koji su počinili Nemački Rajh i savezničke zemlje, i naravno NDH.

NEISCRPNI RESURSI? Danska i Holandija će donirati Ukrajini 14 tenkova „Leopard 2“

A kada to prevedemo na jezik naše svakodnevne politike, onda vidimo da je problem tu svakodnevno“, kaže Godštajn i nastavlja.

 – Kada se negira postojanje logora Jasenovac, kada se minimizira broj žrtava i zločinačka priroda NDH –  rekao je on i dodao da „svi oni koji govore da Jasenovca nije bilo ili da su bili samo politički protivnici u Jasenovac i da je NDH samo izraz volje hrvatskog naroda i hrvatske države, a ne nacistička tvorevina, to je zapravo negiranje holokausta i antisemitizam’.

Ovako je počeo najmračniji period hrvatske istorije: Ali da li ste znali koga je Hitler hteo da vodi NDH? Ustaše su bile samo drugi izbor.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “„TITO JE VEĆI HRVAT OD PAVELIĆA“: Izjava zbog koje gori region”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter