20°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube kremlin

Izvor: Sputnik Srbija

LAVROV PROZVAO NATO: Svima je već jasno da oni ne mogu da odlučuju o sudbini Evrope! ODKB USVOJILA PRINCIP OBEZBEĐENJA JEDNAKE I NEDELJIVE BEZBEDNOSTI!

Ministri inostranih poslova zemalja učesnica Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) su na kraju sednice usvojili deklaraciju kojom se utvrđuje princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je dodao da je Moskva i dalje za dijalog sa Zapadom, ali da umesto „tanga udvoje“, oni igraju brejkdens.

Prethodno je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas izjavio da su danas u Jerevanu šefovi diplomatija zemalja ODKB tokom sastanka Saveta ministara inostranih poslova, podržali ulogu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u održanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Prvi put je u okviru ODKB usvojen princip obezbeđenja jednake i nedeljive bezbednosti, koji predviđa da nijedna strana neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti bilo koje druge strane“, istakao je Lavrov.

Kako je istakao, ovaj princip je bio deo temelja i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a), ali su zapadne zemlje kategorički odbijale njegovu primenu u praksi.

LAVROV OGOVORIO ZELENSKOM: "Neka se deca igraju, da ne plaču"

„Danas smo potvrdili privrženost ovom principu ne samo u okviru OEBS-a, već i u odnosu na razvoj cele međunarodne situacije, tim pre što je aktuelnost tvrdnji o nedeljivosti bezbednosti sada na delu i u Indo-Pacifičkom regionu“, dodao je ministar.

Lavrov je istakao da je svima postalo jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope.

„To da oni ne mogu da odlučuju o sudbini Evrope je, mislim, svima već postalo jasno“, rekao je Lavrov novinarima.

On je dodao da danas Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) deluje kao faktor balansa u odnosu na po pravilu, nelegitimne postupke NATO-a.

Ruski diplomata je potvrdio da je Moskva kao i pre otvorena za dijalog sa Evropskom unijom.

„Mi smo i dalje otvoreni za dijalog. Ali za tango je potrebno dvoje, dok naši zapadni partneri izvode brejkdens sami“, istakao je Lavrov.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar