Izvor: Happy BSC
09.11.2021 u 13:59
0

KRATKA ISTORIJA ROLKE! Evo kako i gde je nastala!

Rolke ili majice sa „rol“ kragnom, kako su ovaj odevni predmet nazivali u dobu naših baka, po zakonu mode, postao je opet poželjan komad garderobe i muškaraca i žena. 

Jedan od najpoznatijih promotera rolki u svetu jeste bio i ostaće Stiv Džobs, osnivač i rukovodilac Epl kompanije.  

PROČITAJTE JOŠ: Najmodernije FRIZURE za predstojeću zimu (FOTO)

U Srbiji rolku rade nose i aktuelni političari. 

Teško je sa sigurnošću  reći kada je ona nastala. Istoričari mode se slažu da  se vezuje za kulturu srednjovekovnih vitezova. Oni su ih nosili ispod pancirnih košulja kako bi zaštitili vrat od lanaca koji su ih žuljali. 

Vek kasnije su je, kako navodi, popularizovali pisac i pesnik Vilijem Šekspir, elizabetanski kostimi koji su imali čipkane okovratnike, kao i dinastija Tjudor.

Prva žena koja je ponela rolku u nekom primitivnom obliku bila je engleska kraljica Elizabeta Prva, koja je živela u 16. veku. 

Nju su 3 veka kasnije proneli i irski mornari, noseći džempere sa okovratnom kragnom. 

Međutim, rolke kakve danas poznajemo proslavile su se u 20. veku i to upravo zahvaljujući filmu. 

Njenoj masovnoj popularnosti doprinela je Odri hepbern noseći je u filmu „Smešno lice“.  

PROČITAJTE JOŠ: BEZBOLNO I JEDNOSTAVNO: Skinite veštačke NOKTE kod KUĆE (VIDEO)

U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, rolka je bila simbol mladosti, avangarde, aktivista, feministkinja i mnogih umetnika…

Najveće ime pop-arta Edi Vorhol obožavao je rolke kao i članovi legendarne engleske pop-rok grupe Bitlsi – Ringo Star, Džon Lenon, Pol Mekartni i Džordž Harison.

Rolke su nosili i fudbaler Džordž Best, glumci Alen Delon i Šon Koneri, kantautor Bob Dilan, naučnik Stiven Hoking, pisac Ernest Hemingvej i mnogi drugi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter