Izvor: Happy BSC Portal/
13.12.2023 u 16:11
0

DA LI JE PAMETNO MEŠATI TABLETE I ALKOHOL: Razmislite dobro, ishod može biti fatalan

Mešanje umerenih količina alkohola sa antibiotikom obično neće smanjiti efikasnost antibiotika, ali može izazvati neželjene efekte i ometati prirodnu sposobnost tela da se regeneriše.

Konzumiranje alkohola dok se telo bori protiv infekcije može dovesti do dehidracije, uznemirenja stomaka, poremetiti normalan san i smanjiti imunološki odgovor.

Neki antibiotici takođe mogu biti opasni za jetru, pa je važno da se konsultujete sa svojim lekarom ili farmaceutom pre mešanja alkohola sa antibiotikom.

Neki antibiotici, kada se pomešaju sa alkoholom, mogu dovesti do neželjenih efekata kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, crvenilo i oštećenje jetre.

Pixabay

Alkohol takođe može uticati na to kako se neki antibiotici metabolišu (razgrađuju) u telu radi eliminacije.

Ovo bi moglo smanjiti efikasnost antibiotika ili povećati njegovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nisu dobra kombinacija.

Alkohol i antibiotik, reakcija slična disulfiramu

Jedna od najčešćih interakcija između alkohola i antibiotika je sa antimikrobnim agensom metronidazolom. Metronidazol se koristi za razne infekcije, uključujući infekcije želuca ili creva, kože, zglobova i pluća. Uzimanje metronidazola sa alkoholom može dovesti do reakcije koja se naziva „reakcija slična disulfiramu“ (alkohol sa antibiotikom). Slična reakcija se može javiti i sa drugim antibioticima kao što su cefotetan, cefalosporinski antibiotik i tinidazol, koji je u istoj klasi kao metronidazol. Nemojte piti alkohol dok koristite ove lekove i najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja leka. Konzumiranje bilo koje količine alkohola sa ovim lekovima može dovesti do neželjenih efekata kao što su crvenilo, glavobolja, mučnina i povraćanje, kao i ubrzan rad srca.

Alkohol i antibiotici dovode do neželjenih efekata na centralni nervni sistem

Alkohol se smatra depresorom centralnog nervnog sistema.

Neki antibiotici, kao što je metronidazol, takođe mogu izazvati neželjene efekte centralnog nervnog sistema, kao što su:

-pospanost;
-sedacija;
-vrtoglavica;
-konfuzija.

Kada se alkohol kombinuje sa antibioticima koji takođe deluju depresivno na centralni nervni sistem, može doći do aditivnih efekata. Ovi efekti mogu biti ozbiljni tokom vožnje ili rada sa mašinama, kod starijih osoba i kod pacijenata koji možda uzimaju druge depresive CNS-a, kao što su opioidni lekovi protiv bolova, mišićni relaksanti, antidepresivi, lekovi protiv anksioznosti ili epileptičnih napada, između ostalog.

Pixabay

Problemi sa stomakom kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku takođe mogu biti česti kada uzimate antibiotike. Pijenje alkohola može pogoršati ove neželjene efekte na stomak. Poznato je da prekomerna konzumacija alkohola uzrokuje oštećenje jetre kao što je ciroza. Uzimanje antibiotika, koji takođe može oštetiti jetru, može pogoršati ove vrste problema.

Odmah pozovite svog doktora ako imate simptome oštećenja jetre kao što su groznica, mrzlica, bol u zglobovima ili otok, neobično krvarenje ili modrice, osip na koži, svrab, gubitak apetita, umor, mučnina ili povraćanje, bol u stomaku, tamni urin, bledilo stolica ili žutica, koža/oči. Ovo mogu biti znaci oštećenja jetre.

Antibiotici i alkohol, posledice

Alkohol obično ne utiče na to koliko dobro antibiotik deluje u borbi protiv infekcije, ali kombinacija može dovesti do neprijatnih neželjenih efekata. Međutim, u nekim okolnostima nivoi leka u krvotoku mogu da se promene, što može promeniti efikasnost.

Alkohol se u velikoj meri metaboliše (razgrađuje) u jetri enzimima. Neki lekovi se takođe metabolišu istim ili sličnim enzimima. U zavisnosti od toga koliko se često i koliko alkohola konzumira, promene u ovim enzimima mogu promeniti način na koji se lekovi razlažu u telu.

TERMINATORI ZA CELULIT: Ove namirnice pune su vitamina C i D i rešiće vas uporne neprijatnosti na koži

Na primer: Kada se konzumira opojna, akutna količina alkohola (velika količina u kratkom vremenskom periodu), određeni enzimi ne deluju tako dobro na razgradnju leka za metabolizam; nivoi antibiotika u telu mogu se povećati jer se ne metabolišu i izlučuju u potpunosti, što može dovesti do veće toksičnosti leka i neželjenih efekata ako se alkohol koristi na dnevnoj bazi (hronično), nivoi enzima mogu biti „indukovani“, to znači da se lek brže razlaže u telu i da se nivoi antibiotika u krvi mogu smanjiti; infekcija se možda neće izlečiti i može doći do rezistencije na antibiotike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter