Izvor:
25.11.2017 u 00:16
0

KRATKA NIT IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI: Saznajte koje je najbezbednije mesto u automobilu tokom nesreće! (foto)

Vožnja deteta u autu podrazumeva da morate da poštujete određena pravila.

Bezbednost dece, ali i svih ostalih putnika u saobraćaju trebala bi da bude prioritet za sve vozačekoji moraju da obrate pažnju na auto-sedište koje koriste, ali i na mesto u autu na kome putnici sede.

Kao deca nismo voleli da sedimo na zadnjem sedištu u sredini jer je to mesto podrazumevalo veliku prepreku između sedišta i manjak ličnog prostora. Ali, ovo mesto je za nas bilo najbezbednije za sedenje u toku vožnje. Ovo mesto je prema istraživanjima najbezbednije za sedenje za decu.

Možda ste već znali da je zadnje sedište najbezbednije u autu, a istraživači su potvrdili da je procenat bezbednosti veći za 59 do 86 procenta nego li na prednjem sedištu. Sedište u sredini je 43 procenta bezbednije nego sedenje do prozora na zadnjem sedištu.

Ovo mesto je najudaljenije od mesta udara u saobraćajnim nesrećama i najbezbednije je za odrasle, ne samo za decu tako da koliko god da imate godina uvek možete da se prisetite dečijih dana i sednete ovde. Preporučuje se da sva deca ispod 13 godina starosti sede pozadi u sredinu.

– Ako je jedno dete onda se ono stavlja na sredinu, ako su dva deteta onda se ono jače stavlja na levu a slabije na desnu stranu. Dete ide ili na sredinu ili iza suvozača, a iza vozača je namanje poželjno da se stavlja. Ali nepredvidivo je – rekao je Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Naš zakon nalaže da dete može da sedi na prednjem sedištu do 3 godine starosti ukoliko je sedište okrenuto u suprotnom smeru od smera kretanja vozila i ukoliko je isključen vazdušni jastuk. A kada dete postane starije od 3 godine mora da sedi pozadi i mora da bude u dečijem sedištu dok ne dostigne visinu od 135 cm. Kad poraste više od 135 cm onda mu ne treba ništa sem pojasa, a to je visina koju praktično dostignu sva deca do 12 godina.

– Policajac ne stoji sa metrom kojim će da meri visinu deteta. Stvar je u tome da kada se dete veže pojasem ako mu pojas ide preko vrata to je niže od 135 cm i mora da ima podmetač ili sedište.Kada dete poraste toliko da mu pojas ide preko ramena to je to i nema šta policajac da meri. On samo pogleda gde mu ide pojas – dodao je Okanović.

Istraživanja su pokazala da je rizik da se dete povredi ukoliko nije u sedištu povećano i do sedam puta, dok sedište smanjuje rizik povreda i do 70 odsto. Dečja sedišta mogu da izdrže čeoni udar od 50 kilometara na sat i udar od pozadi od 30 kilometara na sat.

Najsigurnije mesto za decu u automobilu je na zadnjem sedištu u sredini, ali u mnogim automobilima na tom mestu je samo karlični pojas, pa se auto-sedište ne može pravilno montirati, ali neki modeli mogu. Drugo najbolje mesto je iza suvozačkog sedišta, jer obično opremljeno pojasem u tri tačke. Takođe, ova strana je uz trotoar, što smanjuje opasnost pri ulasku i izlasku iz automobila u odnosnu na drugu stranu gde se odvija saobraćaj.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter